Sajnos a Barum után Kassára nem tudtam elmenni, ezért a szokásosnál is többet nézelődtem a neten, keresgéltem a jobbnál-jobb képeket, videókat. Nem tudta elkerülni a figyelmem Maticsék bukásának híre, mely sajnos személyi sérüléssel végződött: Zejda Vikit (a navigátort) törésekkel szállították kórházba. Már eleve ez megrázó hír, és akkor még nem is került szóba, hogy miért és - kik miatt történt a baleset!

Többen is jelezték, hogy ott voltak abban a kanyarban, ahol a baj történt és egybehangzóan állítják: nem a véletlen műve a baleset! Kezdjük dom beszámolójával, tőle kaptuk ezt a videót is:

Az alábbiakban nézői beszámolókat közlünk:

Dom: Dél előtt nem sokkal érkeztünk a szakaszra. Igyekezni kellet, hogy elfoglaljuk a számunkra előre kinézett részt. Az első kör rendben le is ment, bukás mentesen, látványban is volt részünk. A második szakasz előtt még volt két óra várakozási időnk, elmentünk szétnézni és fél órával a második kör előtt tértünk vissza. Láttuk, hogy az első körben kavicsmentes kanyar már jócskán fel volt szórva (de még nem brutálisan).  Eközben a szlovák rendező srác igencsak beszélt a [helyi "nézőkkel"], gondolom azzal kapcsolatban, hogy tüntessék el. De egy a harminc ellen, nehéz lett volna. A java az első autó elmenése után történt, ugyanis minden egyes kocsi után legalább öten, két kézzel elkezdték górni fel a kavicsot!
Visszatérve a rendező srácra: annyi gerinc lehetett volna benne, hogy ha még tíz percet csúszik is a szakasz, de a főrendezőnek szól, és eltakarítják a murvát. Szóval szórták fel a kavicsot ezerrel. Jött Melicharek, nem sok hiányzott a fával találkozni. "Jaj de jó volt",  jöhet az újabb adag kavics! Jött Kazár, ő már súrolta a fát, de még mindig "kevés" volt a kavics. Mire Matics Misi ideért, kb. 3 cm vastagon állt az egész kanyarban a murva, így várható volt, hogy nagy esés lesz a vége. Sajnos be is következett...
Remélem lesz következménye. Még annyi, hogy amikor mentünk vissza a kocsihoz, 2 kanyar feljebb egy másik kanyar is jócskán megvolt szórva, láttuk a lábnyomokat, na és persze a [helyi "nézőket"] ...

1001747_569078276462955_517914502_n.jpgKépek: Fodor Emese

Fodor Emese: A múlt héten megrendezett Kassa Rally-ról szeretnék egy történetet elmesélni. Matics Misiék balesetéről lenne szó. Mivel abban a kanyarban elég kevés hazai szurkoló állt, így rajtunk kívül nem sokan tudják, hogy valójában mi is történt ott. Az első kör lement, semmi probléma nem volt. Egy nagyon hosszú szünet következett, így sétáltunk egyet. Visszatértünk abba a bizonyos kanyarba, de valami nem stimmelt: az egész kanyar eléggé kavicsos lett és látszott, hogy azt nem kocsi hordta ki. Jött egy "rendező", aki mondta, hogy ez így nem jó, de a végén mégse szólt senkinek és el is ment onnan egy kanyarral feljebb. Elkezdődött, eljött az első pár versenyző nagyon látványos volt mindegyik, mert meg-megcsúszott az autó. Nem is kellett több az ott lévő [helyi "nézőknek"]: állat módjára, kézzel-lábbal elkezdték az útra szórni a kavicsokat és sajnos nem voltak kevesen, így hiába szóltunk nekik hogy álljanak le… Jöttek Maticsék és esélyük sem volt, semmi tapadás. Lehet hogy ők is hibáztak, nem tudom... de ha nem velük akkor a következővel vagy bárkivel is megtörténhetett volna a baleset. Az eset után a további versenyzőket lassítani kellene, de a "rendező" tíz percen keresztül csak fel-alá szaladozott, mire már lement a mezőnyből az a pár autó, addigra szerzett egy SOS jelzésű papírt, de már nem volt kinek mutogatni... Utána sem álltak a helyzet magaslatán, tudom mindenkit sokként ért az eset, de az igazság az, hogy nem voltak felkészülve eléggé az ilyen helyzetre. Ezt a balesetet akár meg is lehetett volna előzni kicsit több odafigyeléssel. Persze így utólag könnyű ezt mondani, de itt egy emberi életről van szó, nem beszélve az autóban keletkezett több milliós kárról.
Ezzel a kis levéllel nem szeretnék senkit támadni, megbántani, hisz nem ez a célom. Csak az ott történteket szeretném megosztani veletek, hogy öt-hat embernél több tudjon róla. 
U.i.: a fenti videót (fészbuk) mi készítettük és a félreértések elkerülése érdekében nem mi voltunk az őrjöngő „kavicsos” csapat.

Végezetül álljon itt Matics Misi feleségének beszámolója. Senkinek nem kívánjuk azt, amit nekik - hozzátartozóknak, ismerősöknek, barátoknak - kell átélniük ilyenkor:
Sziasztok! Nem is tudom mit mondhatnék..már hallottunk híreket, de ezt így olvasni valakitől aki tanúja volt az eseményeknek elég sokkoló... Idáig csak reménykedtem,hogy ez csak olyan szóbeszéd. Gondolom a [helyi "nézők"] elégedettek az eredménnyel. Sajnos ez a s
port nélkülük is elég veszélyes, bár Misi azt mondja, nagy baj nem lehet, megvéd a cső... Hát sajnos most az sem vizsgázott túl jól, van az a körülmény amikor semmi nem véd meg. Hálát adok Istennek, hogy Misi kiszállt abból az autóból, és Viki, szegénykém megúszta csonttörésekkel, zúzódással... ami neki nem vigasz,hiszen Ő feküdt Kassán a kórházban, napokig mozdulatlanul, kiszolgáltatva...
Szerencsére erős csaj, és a legjobb, meg fog gyógyulni! De mi, van a lelkekkel, a szívekkel amik szintén sérülnek, persze idővel jobb lesz. Honnan is tudhatnák a "majmok", hogy mit okoztak, persze lehet, Misi is hibázott, de nem ma kezdte, és ez benne van, aki beül vállalja, mert ez az élete. Arról nem beszélek mit éreztünk a lányaimmal a stopban, amikor nem jöttek, és elkezdtek szállingózni a hírek. Nem kívánom senkinek! Itt még egyszer megköszönöm a két fiúnak aki a mentésnél segédkezett: 
Har Don András, aki oktatást tartott a mentőknek mert nem voltak a helyzet magaslatán és Balázs Gál aki Vikihez beszélt folyamatosan és nyugtatta amennyire tudta. Misi, Viki és mindkettőjük családja nevében köszönöm ezt a levelet is, könnyebb megérteni a történteket. Ma [szeptember 10.] már otthon, Pécsett lesz Viki. Szerencsére hazaengedték, persze további kórház vár rá, de legalább már itthon. A mosolygós kislányt pedig, aki a videó végén vigyorog, csókoltatom!Üzenem: Nem nem kellett ez, senkinek. Rohadtul nem!

Vikinek ezúton kívánunk mi is jobbulást. Nem igazán tudom mi mást is lehetne írni egy ilyen poszt végére. Talán nem is kell semmit. Ezek a történetek, a videó, a képek magukért beszélnek! Kérlek titeket ne hagyjátok, hogy ilyen még egyszer megtörténhessen! 

Nem ez az első hasonló eset a ralisport történetében. Azt kívánjuk, bárcsak ez az eset ne maradna következmények nélkül... 

Címkék: video biztonság crash kassa orb matics misi zejda viki hülye nézők

A bejegyzés trackback címe:

https://rallyedream.hu/api/trackback/id/tr825506899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2013.09.13. 11:05:10

Igazi, tőrőlmetszett gyökerek, gratulálok!
Vikinek jobbulást!

S4mu3l 2013.09.13. 11:21:04

Úr Isten :O ez valami döbbenet!

LuxiMFP 2013.09.13. 11:49:59

De akkor miért nincs egy videó sem a kavicsokat felszóró nézőkről?

vrobert 2013.09.13. 12:23:01

Én Kassa mellett lakó szlovákiai magyar vagyok, mindennap Kassára járok be dolgozni. Sajnos csak megerősiteni tudom, hogy a Kassára beköltözött szlovákok habitusa ilyen - csak és csakis a saját maga érdeke képviseli, képes más szórakozását elrontani azért hogy neki jó legyen. És sajnos hogy ezt kell mondanom, de igenis lehet általánosítani...
Én is ott voltam a kassa rally-n, közel volt, semmi pénzért sem hagytam volna ki- imádom a rallyt. A gyorson ahol én voltam (Gejzír), egy ottani lakos furgonból sört árult, az ottani nézösereg többszöri kérésére sem volt kikapcsolni az áramfejlesztőt, azzal az érvvel hogy ő ide márpedig nem rally-t jött nézni, őt ez egyáltalán nem érdekli... Hihetetlenül rontotta az ott levő nem kevés ember élményét.
Vikinek kívánok jobbulást, és hogy minnél hamarabb újra versenyautóban ülhessen!!!

Lomha 8V 2013.09.13. 13:25:16

Büdös, rohadt gyökerek. Bőven van belőlük itthon is, nem kell "szlovákozni". És a rally-t inkább az fogja megölni, hogy pénzmosodának használják...

johnconnor85 (törölt) 2013.09.13. 14:05:03

Ilyen majdnem minden versenyen van. A megoldás egyszerű: rendező meglátja a centi vastag murvát, beszól, feljelentés, rendőrautó szép halkan bejön a szakaszra és mindenkit bevisznek... Az ártatlanoknak szar lesz, de legalább beköpik a bűnösöket, akiknek amekkora arcuk van a pálya mellett, nagyjából annyira beszari alakok... Véget lehetne ennek vetni, csak épp a rendezőség nem tesz semmit... Jobbulást Vikinek!

Leadfoot 2013.09.13. 14:05:19

Két szó:
Rangáék
kövek

A sunyiság és a tahóság nem ismer határokat (sem földrajzi, sem átvitt értelemben).

Leadfoot 2013.09.13. 14:13:42

Még valami: mivel ilyen aljanépség mindig volt, mindig lesz, a rendezőknek kéne megtanulni ezzel valamit kezdeni.

Úgy olvastam, pont ebben a kanyarban már korábban is volt hasonló eset és csattanás.

Ezek után az első kavicsszóró imbecilt meglátva a pályabírónak be kéne szólnia, és az egész gyors etap. És akkor legközelebb meg lehet gondolni, érdemes-e csinálni.

kepkontakt 2013.09.13. 14:27:15

A halottat nem lehet még egyszer megölni.

RPT 2013.09.13. 14:33:50

Bocs, hogy megszakítom a nézők ostorozását és máshová terelem a szót. De engem mint navigátort az is érdekelne, hogy ha már elestek, miért kellett ilyen sérüléseket elszenvednie Vikinek? Én a videón látott tempó alapján nem gondolom, hogy ekkorát kapott az autó oldalról.
Persze lehet, hogy tévedek...

Matics Barbara 2013.09.13. 15:57:22

Pedig akkorát kapott az autó a fának ütközésnél. A cső eltörte az ülés jobb oldalát, valamint az ülés el is fordult egy kicsit balra, így tört el a Viki kulcscsontja, illetve a bordái. A kulcscsont töréshez hozzájárult az is, ahogy a hans megnyomta szegényt, de még szerencse, h ott volt a hans, hiszen ki tudja, ha nincs, akkor lehetséges a nyaka törik ki! Egy biztos, hogy nagy szerencséjük volt, és örülünk, hogy mindenki megúszta "ennyivel". A dolgot pedig nem fogjuk ennyiben hagyni. Köszönjük mindenkinek a jó kívánságokat. Minden jót Nektek is!

b-gabee 2013.09.13. 16:19:00

Ezzel a történettel a Rallye sport is elindult azon, amelyen a foci tart évek óta. Ott drukkerek fogyatékossága, rombolási vágya miatt lassan minden jó érzésű kívülálló ember beszüntetné, eltörölné a föld felszinéről...

Viczena Gábor 2013.09.13. 16:20:56

@RPT: Barbit kiegészítve hozzá tenném, hogy igen, a Hans, az övek és a cső az, ami miatt "csak" ennyivel megúsztak. Ezek azok a dolgok, melyeken nem érdemes spórolni. Van akinek soha nem jön el a pillanat, hogy ezzel
szembesüljön, sajnos nekik most meg volt. Mindezeknek és Viki erős szervezetének köszönhetően rendbe fog jönni.
Én is kívánok minden jót mindenkinek, kivéve akiknek ezt köszönhetjük.

Tommi 2013.09.13. 16:46:55

99, OMP Miskolc, Kiss-Büki-Subaru vs. az aszfaltra fektetett farönk...

uarempty 2013.09.13. 16:48:18

Úgy látom, snipereket kellene lassan a ralliba (is) rendelni, és, akik hordják a kavicsot, azokat szép csendben "eltenné".Retardált népség..

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.09.13. 18:18:12

tényleg ,miért nem állították le a versenyt ha látták?

etwas kultur muss sein 2013.09.13. 18:44:28

Sosem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet. Tarkólövést a férgeknek!

DonVincenzo 2013.09.13. 20:17:04

Minden versenyen van egy ilyen társaság de még SOHA(!) nem csinált róluk és tett fel közösségi vagy ralis oldalra senki sem fotót. Pedig mindenkinek annyira okos a telefonja,hogy 11-ig vannak rajta a számok,mégis képtelen vele egy képet csinálni a folyamatról.
Van egy ilyen mondás,hogy "Vétkesek közt cinkos aki néma!"

Autó-motor doktor 2013.09.13. 23:43:00

Most lehet, hogy népszerűtlen leszek...

Azért ha azt vesszük, akkor az autó sofőrjének is észre lehetett volna vennie a kavicsokat. Hiába a navigátor meg itiner meg akármi, ha az ember szeme az úton van, akkor látnia kell és alkalmazkodni az útviszonyhoz. Kicsúszás meg borulás meg előfordul, ez egy ilyen sport.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2013.09.14. 00:17:20

@Autó-motor doktor: a gyakorlatban ez nem egészen így működik. Mész íven, majd mire észreveszed, hogy ott nincs egy tiszta nyom sem, már késő, nem tudsz hová korrigálni.

Le_Penseur 2013.09.14. 09:23:56

A nézőkről a legrosszabbat kell feltételezni, ezért óriási a felelőssége a szervezőknek és a pályabíróknak.

Menya87 2013.09.18. 17:30:07

Ez Magyarországon is aktívan működik, amikor már előző este felszórják murvával a pályát, sőt vannak olyan emberek akik szemeteszsákba viszik ki a dzsuvát az útra...
Nem véletlen fordul elő hogy néhány videós mindig a tökéletes helyen van...

RPT 2013.09.19. 14:08:44

@Autó-motor doktor:
Nem ültél még versenyautóban, vagy legalábbis nem versenykörülmények között.
Tréningen a lehetséges felhordásokat mindenki igyekszik felírni az itinerbe és bizony időnként még így is sok. Persze aki okos, az ilyenkor nem esik el, csak kalandos lesz a befordulás.
De ha olyan kanyar van tele kaviccsal amire nem készültél, azt általában nem lehet időben észre venni.
Ráadásul, aki ilyen aljas, az direkt olyan kanyart fog teleszórni, amit tuti nem látsz be időben. :(
komment hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) Citroen (14) citroen (53) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) erc (34) ERC (25) fiesta (54) finn rali (27) Ford (16) ford (92) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (39) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulás rallye (14) mikulas rallye (22) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) orb (179) ORB (18) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (42) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (129) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) videó (30) video (421) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) wrc (277) WRC (24) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása