A legenda szerint a KAMAZ-ok fuvarban érkeztek Budapestre, a csehszlovákok pedig már a Dakarra jártak.

8809.jpg

Hogyan és miért kerültek a szocialista haszongépjármű-ipar csodái az első Kamion EB-futamra? Mindent a pályaversenyzős mutációnkon.

Címkék: hungaroring truck race Kamaz

Szólj hozzá! hozzászólás

Elfelejtett úttörők voltak az első magyar kamionversenyzők, akik közül csak a legsikeresebbre, Krasznai Jánosra emlékszik mindenki. Emlékezzünk a kiválasztott versenyzőkre!

A teljes sztori a pályaversenyzős mutációnkon.

 

 

Címkék: truck race racing dream

Szólj hozzá! hozzászólás

Ogier ugyanolyan UFO, mint Loeb volt - Turánék zsinórban negyedszer szereztek pontot a Rali Világbajnokságon.

Papírforma lenne a Német Rali eredménye? Nem mondanám. Legfeljebb a győztes tekinthető annak. Régen volt ekkora tülekedés a mezőny elejében, mint mostanában, de a francia volkswagenes Sebastien Ogier klasszisokkal a mezőny fölé nő. Csak Finnországban betlizett, de több mint két futamgyőzelemnyivel vezet csapattársa Mikkelsen előtt. Nyomukban pedig a Hyundai serege, akik nagyon fogadkoztak, hogy Argentína és Szardínia után a németországi futamon is nyerni fognak.

ap-1pahqfbhn1w11_sebastien_ogier.jpg

Címkék: video wrc mikkelsen deutschland rally dani sordo médiabox seb ogier turán frici zsiros gábor mediabox

Szólj hozzá! hozzászólás

9 szakasz, 150 kilométer, Volkswagen uralom - a magyarok a WRC2-ben két nap után is pontszerző helyen.

A Német Rali második napján épp egy kétnapos magyar bajnoki futam teljes össztávját kellett mintegy tíz óra alatt teljesíteni. A kilenc szakasz között két 40 kilométeresnél is hosszabb volt, de jutott három rövidke super special is.

ap-1pafn4guh2111_sebastien_ogier.jpg

Sebastien Ogier (Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

Címkék: video wrc mikkelsen deutschland rally dani sordo médiabox seb ogier turán frici zsiros gábor mediabox

Szólj hozzá! hozzászólás

Az európai kamionsport egyik atyja Frankl András (Andrew Frankl) volt. Hatalmas forma, éveken keresztül kommentátora volt az MTV Sport Szerkesztőségének, számos könyv és megszámlálhatatlanul sok újságcikk szerzője. Az első magyar gyorsasági kamionverseny műsorfüzetében megírta, hogy hogyan is kezdődött. Ezt az írását közöljük alább. (A rossz minőségű képeket is a műsorfüzetből válogattuk.)

003.jpg

Frankl András ezzel a traktorral vett részt a Cannonballon

Folytatás a pályaversenyzős mutációnkon.

Szólj hozzá! hozzászólás

A Német Rali első napján a Volkswagenek vezetnek a Hyundaiok és a Fordok előtt. A Turán-Zsiros páros pontszerző helyen várta a folytatást.

ap-1p9vhz6bs1w11_andreas_mikkelsen.jpg

Andrea Mikkelsen (Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

Címkék: video wrc mikkelsen dani sordo médiabox seb ogier turán frici zsiros gábor mediabox német rali neuville rallye deutschland

Szólj hozzá! hozzászólás

1000 lóerő 318 lóerő, 10 tonna 1250 kg ellen. Ouninpohja a világ egyik legismertebb gyorsasági szakasza, ahol a háromszoros Finn Rali-győztes Jari-Matti Latvala és Volkswagen Polo WRC--je egyaránt otthonosan mozog. De van más kék-fehér, a Red Bull családhoz tartozó versenyautó is, aminek jól áll az a szakasz, melyről az isteni Colin Mcrae a lovát elnevezte. Ajrat Mardejev a Dakar-király 1000 lóerős Kamaz 4326-osával kergetőzött egyet a finn klasszissal. 

Címkék: magazin redbull wrc médiabox polo r wrc ouninpohja truck race Kamaz redbull content pool

4 komment hozzászólás

Az FIA és a Rali Világbajnokság promótere megkapta a szervezők hivatalos kérelmét, hogy töröljék a világbajnokság tizedik futamát a Kína Ralit.

Címkék: news fia wrc rally china

Szólj hozzá! hozzászólás

Magyarországon jóval ez európai kamionversenyzés előtt volt már "teherautósport". Még az Autóversenyzők című kultfilmben is megmutatták ezt a vadhajtást.

Bővebben a KGST és poszt-szovjet teherautó-sportról a pályaversenyzős mutációnkon.

Szólj hozzá! hozzászólás

A kamionversenyzés is Észak-Amerikában honosodott meg először, ahol kezdetben gyorsulásban mérték össze erejüket az arra ráérő, vagy erre időt szakító sofőrök, később pedig beköltöztek az oválpályákra is. Talán az európai szemnek idegen az ilyen körözgetés, de a szórakozást, izgalmakat kereső amerikai közönség számára ez maga a mennyország, ahol egy helyben ülve gyakorlatilag mindent látnak, ami a pályán történik. Majdnem, mint a tévében, csak itt nem kell kisétálni a sörért a frigóhoz, hanem elég csak inteni a mozgóárusnak, és majd a sor széléről beadják. 

Címkék: hungaroring truck race racing dream

Szólj hozzá! hozzászólás

Így dobta el a WRC3-ban versenyző szlovák Marin Koci Citorenjét a Lengyel Rali shakedownján:

Címkék: video crash wrc rajd polski mediabox wrc3 martin koci

Szólj hozzá! hozzászólás

Van, hogy nem adja ki. Turán Friciéknek volt egy komoly kalandja a Rajd Polskin, de minden jó, ha a vége jó. (3:37-től Frigyesék akciója)

Címkék: video m wrc rajd polski mistake médiabox turán frici zsiros gábor pure engine sound

Szólj hozzá! hozzászólás

A rali nem mese, és nem kell nyernie a legkisebb fiúnak, a messzi vándoroknak sem jön össze minden, de most hős született, ráadásul a miéink sem jönnek haza üres kézzel.

A szombati összefoglalóban lélekben már odaadtam a 2012 óta nyeretlen Fordnak és az észt Ott Tänaknak a futamgyőzelmet. Az első két gyorsasági szakaszon minden a várakozásoknak megfelelően haladt. A 19. gyorsasági szakaszon két említésre méltó kaland történt: Dani Sordoónak a szalmabálákból kirakott lassító nem adta ki, és a citroenes Lefebvre hempergett egyet, amitől a futóművét alaposan elállította

Címkék: video wrc médiabox seb ogier turán frici zsiros gábor ott tanak andreas mikkelsen lappi DMACK WRC2 suninen

Szólj hozzá! hozzászólás

Az észt srác pár éve még Turán Fricéknek is szerelt, most pedig meglepetésre a Lengyel Ralit vezeti. A magyarok versenyben, de pontszerzésükhöz kisebb csoda kellene, de dolgoznak rajta.

A fordos Tänak továbbra is kirobbanó formában versenyez a Rajd Polskin, a hét szombati gyorsasági szakaszból négyet megnyert, és összesen 17 másodperccel növelte előnyét a volkswagenes norvég Andreas Mikkelsennel szemben. A hyundaios srácoknak nem jött ki a lépés, gyorsasági szakaszt nem nyertek. A vasárnapi 60 kilométernyi négy gyorsasági szakaszon ez a bő húsz másodperc bőven kitarthat, mert a nagyok játékát nem igazán veszélyezteti, ha beesik az egyik kicsi győzelme. Tänakhoz most már csak Mikkelsen (+21,3), Paddon (+27,8), és Neuville (+43,5) van percen belül.

Szólj hozzá! hozzászólás

Bombameglepetésként a fordos észt Ott Tänak vezet a rali világbajnokság lengyelországi futamán. A WRC2-ben finn skodások az élen, Turán Friciék a 16. helyről várják a folytatást.

Az elmúlt években a raliversenyeken is elszoktunk attól, hogy bárki nyerhet. Idén eddig visszatérni látszanak a hagyományok, és hat futamon már öten (Ogier, Latvala, Paddon, Meeke és Neuville) három gyártó (Volkswagen, Hyundai és Citroen) nyertek, és a szakaszgyőzteseket lassan össze sem lehet számolni. Nem szeretném elkiabálni, de a Rajd Polski első két napja alapján érik a meglepetés. 

Címkék: video fiesta wrc médiabox seb ogier turán frici zsiros gábor polo r wrc Fiesta WRC

Szólj hozzá! hozzászólás

A Hyundainak jól alakul az idei világbajnoki szezon: két futamgyőzelem (Paddon Argentina, Neuville Szardínia) mellett versenyzőjük, Dani Sordo áll az összetett pontverseny második helyén. Úgy tűnik tehát, hogy a 2016-os fejlesztések bejönnek nekik, és az ötajtós bódé is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bár a Volkswagen Motorsport a Polóval, a Citroen az új C3-assal, vagy Tommi Mäkinen csapata a Toyota Yaris-szal fel-felbukkan a hírekben, eddig azonban nem hallottunk viszont semmit a koreai-német csapat 2017-es autójáról.

6410a_2.jpg

Címkék: magazin wrc médiabox mediabox wrc 2017

Szólj hozzá! hozzászólás

Pécsi srácként mindig sztárnak tartottuk a helyi versenyzőket. Voltak igazi ikonok, de nekem Ranga Laci volt az első igazi kedvenc, és annak ellenére példakép, hogy engem csak a navigálás vonzott. Helyi srácoknak helyi matadorok kellenek, és vele az is közös pont volt, hogy ugyanabba a suliba jártunk, igaz én 18 évvel később, de határozottan úgy emlékszem, hogy láttam a tablóját. Abban, hogy ralifan lettem édesapánkon kívül 2-3 embernek volt szerepe, ő az egyik. De erről már néhány éve írtam.


Azt tartotta: "A rali az autósportok királynője. Feltétlen szeretettel és alázattal kell a királynőhöz viszonyulnod, ha azt szeretnéd, hogy előbb-utóbb megjutalmazzon."

Már tizenöt éve az égi pályákon versenyez az örökös bajnok, de mi nem felejtjük el!

Címkék: magazin tribute ranga laci

Szólj hozzá! hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) bükfürdő (12) bútor robi (17) Citroen (14) citroen (51) colin mcrae (21) crash (33) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) ERC (25) erc (34) fiesta (54) finn rali (27) ford (91) Ford (14) ford fiesta (19) fotópályázat (20) gr.b (25) herczig norbi (14) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (10) i20 (11) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (39) lada (16) lancia (11) latvala (52) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (33) magyar (38) mecsek rallye (55) mediabox (32) médiabox (66) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (27) mikulas rallye (22) mikulás rallye (13) mini wrc (27) miskolc (14) mnasz (16) monte (20) monte carlo (13) murva (12) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (16) onboard (22) ORB (14) orb (161) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (47) r5 (10) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (10) rallye évkönyv (15) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (41) seb loeb (62) seb ogier (62) skoda (18) sprint (43) subaru (20) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (12) születésnap (11) teszt (47) turán frici (123) vargagixxxer (13) veszprém (19) video (414) videó (29) vitaposzt (13) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) WRC (23) wrc (264) zsiros gábor (121)

HTML doboz