A régi ralifanok számára biztosan nem ismeretlen az Őry név, hiszen Őry Tamás több pilóta mellett is megfordult navigátorként és csapatvezetőként, idén pedig újra a jobb egyben láthattuk Kerék Balázs mellett. Azt már talán kevesebben tudják viszont, hogy neki és Kornél fiának, valamint cégüknek a TRP Hungary-nak köszönhetjük, hogy idén újra rali Európa-bajnoki futamot láthatunk Magyarországon. Ennek apropóján beszélgettem Őry Kornéllal.

000000-21.jpgA magyar futam promótálása a Kanári-szigeteken

„Sokunkhoz hasonlóan számomra is egészen kis korban kezdődött a rali szeretete. Édesapám is aktívan részt vett a ralizásban és számára is egy nagy szerelem ez a sport. A 2000-es évek elejéhez köthetők első élményeim, mindig is a rali volt a középpontban” – kezdte beszélgetésünket Kornél.

A gyerekkori éveket követően kissé háttérbe szorult számára a rali, egy darabig úgy tűnt másfelé sodorja az élet, de a kamion EB kapcsán újra visszatért a technikai sportok világába: „a kamion EB Magyarországra csábításában én operatívan még nem vettem részt, de sokat tanultam abból a folyamatból, aminek eredményeképp eljutott hazánkba ez a sorozat. Meg kellett keresni ehhez az akkori jogtulajdonost, egyeztetni kellett az FIA-val és a Hungaroringgel. Idén ötödik éve rendeztük meg ezt az eseményt, amit már sikerült összekapcsolnunk egy szakmai kiállítással és konferenciával is. Ez talán a nézők szempontjából nem a legizgalmasabb program, de mindig is arra törekedtünk, hogy őket is kiszolgáljuk. A megvásárolt belépők mindegyik típusa érvényes a paddockba is, ahol közvetlenül lehet találkozni a csapatokkal, versenyzőkkel, versenykamionokkal is. Emellett különböző kiegészítő programokat biztosítunk nekik, legyen az akár freestyle motoros bemutató vagy a F1-es áraknál jóval barátibb árazású food truck show.”

A rali EB Magyarországra hozatalának gondolata már régóta érlelődött az Őry család fiútagjainak fejében és ahogy a kamion EB évről-évre egyre jobban és profibban működött, úgy szépen lassan elérkezettnek látták az időt, hogy rengeteg munkát belefektetve nekilássanak újabb autósportos tervük megvalósításának. „Megvizsgáltuk a nemzetközi piacot és trendeket, majd a hazai piacot is felmértük és úgy ítéltük meg érdemes belevágnunk. A külföldi számokat látva emelkedést tapasztaltunk a rali terén (mind Európa-, mind Világbajnokságra vetítve). Itthon azonban úgy láttuk inkább stagnál a magyar bajnokság. Egyértelműen látszik, hogy megvan az a közönség, aki él-hal a raliért és online folyamatosan követi az eseményeket, de sajnos ők is egyre kevésbé járnak ki a pályák szélére. Viszont ez a fajta rendszer, ami napjainkban működik egyszerűen képtelen új embereket behozni. Ebben láttuk és látjuk a potenciált, hogy a meglévő raliszurkolókra való építkezés mellett – akiknek a száma akár százezres nagyságrendű is lehet – új embereket is be kell hozni ebbe a körforgásba. Úgy véltük, hogy erre az egyik megoldás egy magyarországi ERC futam rendezése lehet.”

kepkivagas.jpg

Ezek azért még elég nagyívű gondolatok, így arra kértem Kornélt ismertesse velünk, hogyan is indult meg az a folyamat, melynek eredményeképp novemberben ERC futamot rendezhetnek Nyíregyházán. „A konkrét ötlet, hogy itthon EB-t rendezzünk, 2017 őszén született meg. Először az MNASZ elnökével egyeztettünk, akinek szintén -régi álma volt, hogy hosszútávon az Európa-bajnokság része lehessük. Ezt követően arra gondoltunk, hogy mi, mint TRP nem szeretnénk kisajátítani magunknak ezt a folyamatot, hanem a meglévő rendezőkre építve vágunk bele ebbe a folyamatba. Mint promóter kívántunk belépni ebbe a körbe: felvettük a kapcsolatot az Eurosporttal, elkezdtünk külföldi versenyekre járni az ottani rendezés színvonalát megfigyelni is kiértékelni és megkeresni azokat a pontokat, amikben -nagy az eltérés a magyar és nemzetközi bajnokság között. Legfontosabb feladatunknak azt tartottuk, hogy a hazai rendezés színvonalát hozzáigazítsuk az európai szinthez.”

Az első megkeresést az Eurosport Events felé még 2017-ben -megtették Kornélék, elsőre azonban kicsit zárkózottnak tűnt a nemzetközi promóter. Több emailváltás és telefonos egyeztetés után jutott el odáig a helyzet, hogy egy személyes találkozóra sor kerüljön. - „2018 májusában ülhettünk először egy asztalhoz a nemzetközi promóterrel a Kanári-szigeteki versenyen. Itt már konkrétumokról tudtunk beszélni velük: a szerződés megkötésének feltételeiről, a bajnokságba való bekerülés feltételeiről. Tudtuk, hogy sokat kell még dolgoznunk tervünk megvalósítása érdekében, amihez rengeteg tapasztatalatot kellet még gyűjtenünk. Ezért – a Kanári verseny mellett – még két futamra látogattunk el: a lengyel és Barum ralikra. Ezekkel egy időben elkezdtünk a hazai rendezővel, Adamovits Márkkal is egyeztetni és úgy döntöttünk a szövetséggel is egyeztetve, hogy a Zemplén Rali lesz az, amivel kandidálunk az ERC futam rendezésére. A korábbi zempléni futamok egyik nagy hiányossága az volt, hogy nem rendelkezett olyan méretű és infrastruktúrájú várossal, ami egy ilyen rendezvény központjaként működhetett volna, így került a képbe és lett a névadója a futamnak Nyíregyháza. A várostól rengeteg segítséget kapunk, mindenben együttműködnek velünk, teljes mértékben partnerként állnak a futamhoz és ők is azért dolgoznak, hogy ez egy jó és európai színvonalú esemény legyen. 2018-ban az I. Nyíregyháza Ralival tulajdonképp már egy ERC futamot imitáltunk a verseny hosszát tekintve, illetve minden más szempontból is arra törekedtünk, hogy az ide érkezett megfigyelők elégedettek legyen a látottakkal.”

Ahhoz, hogy eljussunk a 2018-as versenyt megelőző sajtótájékoztatóig – ahol hivatalosan is bejelentették bekerülésünket a 2019-es ERC naptárba – még rengeteg munka várt a TRP-re. „Közel egy éves egyeztetés és tárgyalássorozat előzte meg ezt a bejelentést. Az Eurosport mellett az FIA-val is folyamatosan tartanunk kellett a kapcsolatot, akik végig követték a munkánkat. Bemutattuk nekik a sportszakmai dokumentumokat, látták a kijelölt szakaszokat, a helyszíneket, az előkészületeket és a szervezés fázisait is. Emellett szükség volt arra is, hogy sikeresen kiharcoljunk egy kormányzati támogatást és garanciát is, hiszen ez egy komoly feltétele volt a rendezésnek. Az Eurosport ugyanis – érthető módon – konkrétan garanciát kért a promóteri díj megfizetésére, ami mondanom sem kell egy szabad szemmel is jól látható összeget jelent. Kevesen tudnak róla, hogy erre a pozícióra – ami az Akropolisz Rali kiesésével szabadult fel – nem csak mi pályáztunk, más országok is szerettek volna bekerülni az ERC naptárba. Mire eljutottunk odáig, hogy tavaly novemberben -a verseny kezdetén megtörtént a bejelentés, már minden olyan tárgyaláson túl voltunk, ami ezt megelőzte és megalapozta.”

71026182_412066696117974_553459733554528256_n.jpgKornél a hétvégi Ciprus Ralin

Az elmúlt két évben a Truck Race Promotion öt embere dolgozott azon nem keveset, hogy Magyarországra hozhassák az ERC mezőnyét. Beszélgetésünk alatt kezdett körvonalazódni bennem mennyi munkával járhatott ez a folyamat. Attól kezdve, hogy saját költségükön és saját erőforrásukból felvették az Eurosporttal a kapcsolatot és kijártak folyamatosan a külföldi versenyekre és tárgyalásokra, az, hogy az összes jogi, gazdasági, sportszakmai és promóteri kérdést az utolsó legapróbb részletekig egyeztessék velük az nem kevés munka. Gyakorlatilag mindennemű és minőségű kommunikáció az Eurosporttal a TRP feladata mind a mai napig. Emellett foglalkozniuk kellett/kell az FIA-val is, ahol több tisztviselővel is folyamatos kapcsolatban állnak.

A külföldi tárgyalások mellett itthon is rengeteg feladat várt a TRP csapatára, melyek közül talán a leglátványosabb a sportbírók kérdésének megoldása volt: „magunkra vállaltuk azt a nem kis feladatot, hogy összehozzuk különböző régió sportbíróit, feloldva a korábban köztük fennálló szembenállást. Be kellett látni, hogy sokkal nagyobb sportbírói létszámra van szükség a verseny sikeres és biztonságos lebonyolításához. Ezért is külön öröm számunkra a RALLY HUNGARY elnevezés, hiszen Magyarország minden tájáról érkeznek szakemberek a futam sportszakmai részének ellátásához: együtt dolgoznak a veszprémi, pécsi, salgótarjáni és miskolci sportbírók is. Enélkül az összefogás nélkül nem beszélhetnénk ma magyarországi ERC futamról. Óriási probléma volt emellett a rádiós kapcsolat kiépítése is. Sajnos a magyar bajnokságban ez még mindig gondot jelent, melynek legfőbb oka az anyagiakban rejlik. Tudtuk és láttuk, hogy az EB rendezéséhez a legjobb csapatra van szükségünk, ami nem kis költséggel jár. Ebben a kérdésben azonban nem engedtünk és nem is engedhetünk. A tavalyi FIA ellenőr maximális mértékben elégedett volt a verseny kommunikációjával, konkrétan VB-s színvonalúnak nevezte a rádiózást.”

Kornéllal elég hosszan sikerült beszélgetnünk, melynek részleteiről a következőkben szeretnénk még beszámolni: kitérünk még a belépőkre, az idei újdonságokra és a hátralévő feladatokra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rallyedream.hu/api/trackback/id/tr3415182386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá! hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) Citroen (14) citroen (53) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) erc (34) ERC (25) fiesta (54) finn rali (27) ford (92) Ford (16) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (39) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulás rallye (14) mikulas rallye (22) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) ORB (18) orb (179) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (42) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (129) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) videó (30) video (421) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) wrc (277) WRC (24) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása