Rengeteg tapasztalattal, egy szalagkorlátos kalanddal és vaskos itinerfüzetekkel lett gazdagabb Csomós Mixi és Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn, a 2022-es rally Európa-bajnokság harmadik futamán.

A Hankook által támogatott magyar páros szinte végig az első tízben autózott a Skoda Fabia R5-tel, de a 10. gyorsaságin szalagkorlátnak csúsztak, amivel egy percet veszítettek. Ennek ellenére is az igen előkelő 11. helyen fejezték be a versenyt. 

Idei második rally Európa-bajnoki futamán állt rajthoz Csomós Mixi és Nagy Attila. A murvás Fafe Rally után ezúttal a Kanári-szigetek festői tájain és különösen jól tapadó, ezért a versenygumikat gyorsan fogyasztó aszfaltján kellett bizonyítaniuk. 11.jpg

A 13 gyorsasági szakaszból 11-et teljesítettek Mixiék – két gyorsaságit töröltek – hatszor autóztak az első tízben, további négy alkalommal pedig top 13-as időt futottak. Legjobb pozíciójukat a második gyorsasági után foglalhatták el, amikor is a hetedik helyen álltak. Az első napot a tizediken fejezték be, másnap pedig a kilencedik helyig léptek előre. Ekkor veszítettek időt a szalagkorlátnak ütközéssel és estek vissza a 12.-re. Az utolsó gyorsaságin pedig egyet előre lépve, a 11. helyen fejezték be a versenyt. 

„Nagyon nehéz, de nagyon élvezetes verseny volt – mondta Csomós Mixi. – Az időeredményekkel elégedettek lehetünk, de egy picit bosszús vagyok a hibám miatt. A verseny elején a 8–10. pozíciót céloztuk meg, ami meg is volt, szombaton (a verseny második napján) csak biztosan célba kellett volna érnünk. 

Ati bemondta, hogy jobb 4 szigorú, vége törik. Egy kicsit gyorsabban értünk oda a kelleténél, kb. 5–10-zel, és lecsúsztunk az ívről. Hogy mentsem, ráhúztam a kéziféket és elég nagy tempóval, legalább százzal nekimentünk a szalagkorlátnak a bal hátuljával. Az elejét is beforgatta, de azzal nem találtunk el semmit. Rögtön éreztem, hogy a kerék nem jól áll, úgyhogy óvatosan jöttünk ki a gyorsaságiról. A cél után láttam, hogy elgörbült a lengőkar. Szerencsére szervizpark következett, lefényképeztem a srácoknak minden szögből, úgyhogy már vártak minket. Megjavították, és mehettünk is a második körre. 

Itt a 27 kilométeres szakaszon már éppen visszaszámoltak tíztől, amikor jelezték, hogy ne rajtoljunk, kivették a gyorsaságit. Ezt a pályát sajnáltam, jó lett volna még egyszer versenytempóban végig menni rajta, tapasztalatot szerezni, kipróbálni még egyszer a Hankook gumikat egy ilyen hosszú gyorsaságin, de azért is sajnálom, mert ezt élveztük az egyik legjobban.A nagy nemzetközi nevek mellett a rutinos spanyol versenyzőkkel is meg kellett küzdenünk ezeken a pályákon. Luis Monzón, aki sokáig vezette a versenyt harminc éve indul itt, szerintem még szalagkorlát sem volt az utak mellett, amikor már ment rajtuk. 

Az látszott, hogy azokon a gyorsokon, amik újak voltak, egy kicsit közelebb kerültünk az élmezőnyhöz, ahol rutinjuk volt, ott jobban elhúztak. Nagyon sok tapasztaltot szereztünk, amit jövőre tudunk hasznosítani. 

Az első nap az Eb-mezőny mögött rajtoltunk, aminek megvolt az az előnye, hogy Herczig Patrik és Bán Viktor rajtolt előttünk, velük tudtunk egy kicsit bandázni. Kétszer is utolértük Patrikot (aki Rally5-ös autóval indult), de nagyon figyelt ránk és mind a kétszer úgy húzódott le, hogy nem veszítettünk vele időt. Ezúton is köszönjük. 

081a7971-2.jpg

A Fafe Rally második napján könnyen jött a jó eredmény, ott azon lepődtünk meg. Most sokkal jobban meg kellett dolgozni érte, itt inkább az volt a meglepő, hogy nem tudtunk közelebb kerülni az élmezőnyhöz. Azt azért el kell mondanom, hogy nem olyan egyszerű ekkora tempóval menni a szalagkorlát és a sziklafal között.“

Nem bizony, de nem csak a sofőrnek adott extra feladatot a Kanári-szigetek Rally, hanem a navigátornak is. Nagy Attila, saját bevallása szerint, élete legkeményebb diktálását hajtotta végre. 

„Iszonyat nehéz pályák, nagyon szoros időterv és sok éles ritmusváltás jellemezte a versenyt – mondta Ati. – Nagyon sok információt írtunk fel, támpontokat, hogy Mixi is jobban be tudja azonosítani a kanyart, és hogy ha eltévedek, én is visszataláljak. 

Rengeteg volt a ritmusváltás, talán ez okozta a legnagyobb nehézséget. Mixi szereti, ha a bal 3-ból jobb 44-et már a bal 3 előtt bemondom. Utcai tempóban felírva a pályát azonban nem látszik, hogy milyen gyorsan átérsz egy kanyaron, úgyhogy nagyon könnyű volt hibázni. A 27 kilométeres pálya volt a legkeményebb. 17 perc 20 másodpercet jöttünk, és végig beszéltem. Emlékszem, egyszer már nagyon szerettem volna egy mély levegőt venni és kifújni, lenéztem és láttam, hogy a 34 oldalas itinerben még csak a 16. oldalon járunk. 

Nagyon jól működtek a Hankook gumik. Az első nap közepesekkel kezdtünk, a második körre felraktuk a keményeket, de azzal nem tudtunk olyan gyorsak lenni, úgyhogy másnap csak közepes keverékű abroncsokkal versenyeztünk. 

Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok. Nagyon jól éreztem magam, szerintem Mixi iszonyú jól ment. Nem kérdés, hogy van még hová fejlődnünk, de ezért jöttünk az Eb-re, hogy tanuljunk. Ezt a versenyt szerintem jól abszolváltuk, és az egész csapat nevében szeretném megköszönni azt a rengeteg szurkolást, szeretetet, amit kaptunk a verseny alatt, nagyon jól esett.“

Csomós Mixi a végén még visszakérte a szót: „Nehogy elhidd, hogy Ati hibázott, szerintem ő volt a csapat legjobbja. De tényleg. Egy ilyen versenyen el sem hiszed, hogy milyen nehéz feladata van a navigátoroknak. Ati pedig végig tökéletes munkát végzett. Én nem vettem észre, hogy hibázott volna.“

Csomós Mixi és Nagy Attila következő Európa-bajnoki futama a Lengyel Rally lesz június 11–12-e között, ahol a Fafe Rallyhoz hasonlóan, újra murván kell bizonyítaniuk. 33-2.jpg

Csomós Mixi és Nagy Attila rally Európa-bajnoki szereplésének együttműködő partnerei:

RTH Versenyabroncs Kft- a HANKOOK versenyabroncsok Kelet-európai forgalmazója, CIKS Kft, Balázs-Diák Kft- www.idoctum.com, RabócsiRing Kft, MTE Speciál Kft, VÁRI-VILL Kft

Szólj hozzá! hozzászólás

Külföldön is megkezdte a szezont a Vogel Adrienn, Maricsek Miklós páros. A Roger Racing Team versenyzője és navigátora a 40. KOWAX Valašská Rally ValMezen a női kategóriában első, a kétkerékmeghajtásúak között pedig 24. indulóból a 12. helyen ért célba.

081a7507.jpg

Gyorsan változó körülmények, extrém csúszós gyorsasági szakaszok, igazi cseh rali fogadta Vogel Adriennt és Maricsek Miklóst Valaskában. A magyar párosnak két nap alatt mindenféle idjárással volt dolga, de sem a havazás, sem a sártól síkos pályák nem fogtak ki rajtuk.

081a7718.jpg

“Életemben nem találkoztam még ilyen sáros, csúszós szakaszokkal, mint amilyeneken itt kellett mennünk. Durva kihívásokkal küzdöttünk meg, Miki nagyon sokat segített, folyamatosan lökdösött át a határaimon. Szombaton végig esben mentünk, sokat is álltunk balesetek miatt, vasárnap aztán napsütésben kezdtünk, késbb volt hó és esis, de tudtunk folyamatosan alkalmazkodni. A Roger Racing Team és az Orsák Rallysport most is fantasztikus autót adott alánk” - nyilatkozta Adrienn a verseny után.

A tapasztalt versenyz, Maricsek Miklós navigátorként szintén teljesen új kihívásokkal találta szemben magát. “Új volt, hogy idegen pályákat kellett elmondanom, szükség volt a tempós beszédre, mert Adri iszonyú gyorsan ment. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen kemény versenyen vehettem részt Csehországban, ahol ennyire megbecsülik a ralit. Ezek a pályák szárazon is megpróbáltatást jelentenek, hát még így, esben. Most már biztosan ki merem jelenteni, hogy navigálni nagyobb feladat egy sofrnek, mint vezetni” - mondta a céldobogónál Maricsek Miklós.

081a7516.jpg

Vogel Adrienn és Maricsek Miklós legközelebb az április végi Dunakanyar Rally-n áll rajthoz.

Roger Racing Team

Szólj hozzá! hozzászólás

Komoly kihívás elé néz Csomós Mixi és Nagy Attila, akik első rally Európa-bajnoki szezonjuk első versenyét teljesítik március 11–13. között a portugáliai Fafe Rallyn. A Hankook támogatását élvező páros már a helyszínen van, kedden tesztelnek, szerdán pihenés, csütörtökön kezdődik a pályabejárás, pénteken pedig a shakedown. De már eddig is komoly felkészülési munkán vannak túl. 

„Tulajdonképpen már hetek óta erre az első versenyre készülünk. Most, hogy a repülőtéren vagyunk, egyrészről megnyugodtam, hogy mindent sikerült elintézni, másrészről kezdek izgulni“ – nevet Mixi. 

„Sok belső kamerás felvételt néztünk a pályákról, van némi elképzelésem róluk, de amíg nem megyünk rajtuk, addig semmi biztosat nem tudok mondani. 

Kedden lesz egy egésznapos privát tesztünk, hárman leszünk összesen a pályán, úgyhogy annyit mehetünk, amennyit csak szeretnénk. Utána kicsit okosabbak leszünk, hogy milyenek a portugál murvás szakaszok. 

mixi3.jpg

A mezőny elég nagy, 32 Rally2-es/R5-ös nevező van. Az ellenfelek nagy részét ismerjük a Rally Hungaryről. Azt gondolom, hogy itthon, hazai körülmények között versenyképesek voltunk velük szemben, az a nagy kérdés, hogy idegen pályákon, ahol minden új lesz nekünk, hogyan tudjuk felvenni velük a versenyt. 

Nagyon merész célom van, az első nyolcban szeretnék végezni, meglátjuk, hogy ezt tudjuk-e az idei első Eb-futamon teljesíteni.Sokan gratuláltak nekünk az Eb-program bejelentése óta. Ezt szeretném ezúton is megköszönni, és mindent megteszünk érte, hogy rászolgáljunk. “

ati.jpg

A felkészülés, ahogy Mixi mondta, már hetekkel korábban elkezdődött és ha nem is kész itinerrel, de kész forgatókönyvvel érkeztek Portugáliába. „Szinte az összes pályáról találtunk belső kamerás felvételt a WRC+ oldalon – mondta Nagy Attila, navigátor. – Itinert ez alapján nem lehet készíteni. Egyszer már próbálkoztunk hasonlóval, de nem jött be. Viszont sok támpont megvan, illetve azt is láttuk, hogy a második körre mennyit változik a pálya. 

A Rallymaps oldalon fent vannak a pályák, ezt próbáltam átültetni egy turistaútvonalakat is tartalmazó offline térképre. A pályabejáráson csoportokba vagyunk osztva, pontosan meghatározva, hogy mikor melyik pályákat járhatjuk be. Ezek alapján már megvan a pontos tervünk. 

mixi2.jpg

Amit itthon meg lehetett tenni, azt meg is tettük a felkészülésben. Én is izgulok már, hiszen Európa híres pályáin fogunk versenyezni. Ez hatalmas kihívás mind a kettőnknek.“ 

A FAFE RALLY PROGRAMJA

Március 11. péntek

17:30 Shakedown, Lagoa 3,04 km

22:08 GY1 Fafe szuperspeciál – 1,43 km

Március 12. szombat

08:27 Szerviz A, Fafe – 15 perc

10:00 GY2 Boticas 1 – 15,05 km

11:17 GY3 Cabeceiras de Basto 1 – 10,84 km

12:20 GY4 Vieira do Minho 1 – 16,93 km

13:20 GY5 Luílhas 1 – 11,86 km

14:21 Szerviz B, Fafe – 30 perc

16:09 GY6 Boticas 2 – 15,05 km

17:26 GY7 Cabeceiras de Basto 2 – 10,84 km

18:29 GY8 Vieira do Minho 2 – 16,93 km

19:29 GY9 Luílhas 2 – 11,86 km

20:25 Szerviz C, Fafe – 45 perc

Március 13. vasárnap

07:37 Szerviz D, Fafe – 15 perc09:08 GY10 Montim 1 – 8,73 km

09:40 GY11 Seixoso 1 – 9,97 km

10:15 GY12 Santa Quitéria 1 – 9,18 km

11:08 GY13 Lameirinha 1 – 14,83 km

12:19 Szerviz E, Fafe – 30 perc

13:20 GY14 Montim 2 – 8,73 km

13:52 GY15 Seixoso 2 – 9,97 km

14:27 GY16 Santa Quitéria 2 – 9,18 km

16:08 GY17 Lameirinha 2 [Power Stage] – 14,83 km

Köszönjük Szponzoraink támogatását:

mixi_1.jpg

RTH Versenyabroncs Kft.- A HANKOOK versenyabroncsok Kelet- európai forgalmazója, CIKS Kft., Balázs-Diák Kft., RabócsiRing Kft., MTE Speciál Kft., VÁRI-VILL Kft.

Szólj hozzá! hozzászólás

Korábbi navigátora Notheisz Ivett kedvesével, a tapasztalt versenyző Maricsek Miklóssal vág neki az idei szezonnak Vogel Adrienn. 

vogel_nyiregyhaza02.JPG

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnél 2021-ben immáron negyedszer Az év női autóversenyzőjének választott raliversenyző több hazai és nemzetközi versenyen is indul idén, a magyarországi helyszínek mellett főleg cseh- és szlovák eseményeken láthatjuk majd az új felállású párost. 

“Izgatottan várom a közös munkát, biztos vagyok benne, hogy rengeteget fogok tanulni Mikitől. Egy elképesztően tapasztalt pilótáról van szó, akivel ráadásul a magánéletben is jó barátok vagyunk, úgyhogy igazán örülök, hogy most együtt is dolgozhatunk” - mondta Vogel Adrienn. 

Maricsek Miklós évtizedek óta meghatározó tagja a hazai raliéletnek, a bejelentéssel kapcsolatban azt mondta, soha nem gondolkodott azon, hogy ezzel a felállással felborulnak-e a klasszikus női-férfi szerepek az autóban. 

vogel_maricsek_1.JPG

“Soha nem voltak ilyen előítéleteim, talán azért, mert Adri elképesztően jól vezet, ültem már mellette, láttam is kívülről, soha nem jutott eszembe, hogy huh, itt most egy nő vezet. Ráadásul amikor pályán versenyeztem, sokat tanultam tőle, így most az erőviszonyok kiegyenlítődnek az autóban. Az a cél, hogy a 26 év alatt összegyűjt tapasztalatot megpróbáljam átvinni, és hozzunk néhány másodpercet az eredményeken. Mivel nem vagyunk idegenek egymás számára, szerintem két-három verseny alatt össze tudunk majd szokni.”

Vogel Adrienn és Maricsek Miklós március végén, a Salgó Rallyn kezdi meg a közös versenyzést, hogy milyen autóval és milyen dizájnnal, azt később jelentik be. 

Szólj hozzá! hozzászólás

Ki ne hallott volna a tavalyi év legnagyobb ralis durranásáról, arról, hogy Bútor Robi a világon elsőként megvásárolt egy teljesen gyári C3 WRC-t. Nem csak kis hazánkat, de Európa több országát is bejárta a hír és más nemzetek rali szurkolói is irigykedve tekinthettek ránk, hogy a mi bajnokságunkban egy ilyen autót láthatunk menni. 

Nem csak álomszerű történet volt a Robié, hanem konkrétan egy beteljesedett álom. Kéz a kézben örült neki mindenki, akinek bármi köze is van a ralihoz. Az autó tesztjeire ezrével zarándokoltak az emberek, igazi raliünnep volt minden esemény, ahol Bútor Robi és a C3 WRC feltűntek. 

Semmiképp sem túlzás azt állítani, hogy üde színfoltja volt ez a valaha szebb napokat és jóval több nézőt látott magyar rali bajnokságnak. 

Amilyen nagy volt az öröm és izgatottság az autó érkezésével, legalább akkora volt a bánat az év végi buli verseny, a Mikulás Ralit megelőző teszten. Megtörtént ugyanis az, amivel talán senki sem számolt: Robi összetörte a WRC-t. Ahogy azt előtte nekünk is mondta, ezekkel a kocsikkal nem lehet kicsit esni. Sajnos 100%-ban igaza volt. A legfontosabb, hogy senki nem sérült meg a balesetben, az autó viszont romokban hevert az út közepén. 

Egy emberként fogott volna össze a szurkolók hada, mindenki próbálta felajánlani segítségét: buzdító üzeneteket küldtek a csapatnak, palacsintát sütöttek nekik, Mikulás csomagot postáztak, tényleg rég nem látott hangulat és hozzáállás jellemezte az embereket.

Egy dologban mindenki biztos volt: nem érhet véget így ez a történet. A jelentős anyagi kár mellett a legfőbb kérdés az volt, menthető-e az autó, melynek főbb darabjait egyébként aranyárnál is drágábban mérik. Szerencsére hamar kiderült, hogy inkább látványos, mintsem végzetes sérüléseket szerzett. De erről már maga Bútor Róbert mesél nektek legújabb videónkban:

Szólj hozzá! hozzászólás

Mixi és Ati nem titkolják mennyire szeretik a murvás magyar futamokat, melyekből az elmúlt években szinte már csak a veszprémi verseny maradt. Ezt azonban nyáron és télen is megrendezik, így nem volt kérdés, hogy a Veszprém Rally után az év végi bulifutamon, a Mikulás Rally-n is szeretne rajthoz állni a fiatal skodás páros, ahol az örömködés mellett további murvás tapasztalatszerzés is cél volt.

_prc7276.jpg “Nincs olyan, hogy bulifutam” - kezdte Ati, mikor szóba került a hétvégi verseny. “Mikor beülhetünk a versenyautóba és felhúzzuk a sisakot, onnantól mindig megpróbáljuk a maximumot nyújtani. Persze tudjuk, hogy ez a verseny már nem számít bele a bajnokságba, a szurkolóink miatt azonban nem tehetjük meg, hogy ne tegyük oda magunkat és ne próbáljuk meg itt is a legjobb formánkat hozni.”

 8rc_7579.jpg

A legjobb forma elérése érdekében a versenyt megelőző pénteki teszten is részt vett a csapat, melyről mosolyogva mesélt Mixi: “nagyon örülünk, hogy itt vagyunk és újra mehettünk ezzel a fantasztikus autóval. Jó volt ilyen zord körülmények között, esős időben is kipróbálni. Ennyire saras, nagyon csúszós felületen még nem tudtunk menni, de hamar ráéreztünk! Újra meglepett mennyire jól dolgozik az autó az ilyen felületen is. Bár csak 30 kilométert tudtunk menni, minden méterét élveztem, szívesen mentem volna sokkal többet is. 

A teszt utáni jó kedv és öröm nem tartott soká, vasárnap ugyanis nem úgy jöttek az eredmények, ahogy azt a páros elképzelte.

_kgb7568.jpg

Nem is titkolta csalódottságát Mixi a versenyt követően:

“Célba értünk és ez az egyetlen pozitívum, amit el tudok mondani erről a napról. Nem mondom, hogy nem élveztük és a videók alapján látványosan is mentünk, ám a stopper mégsem azt mutatta, ahogy azt tőlünk megszokhatták. Nagyon sajnáljuk, hisz nem ez a tempónk. Megpróbáltunk a maximumom menni, küzdöttünk, de úgy látszik ez most csak a harmadik helyre volt elég. El kell fogadjuk, hogy vannak ilyen napok, amikor nem sikerülnek a dolgok. 

Szerettük volna Farkas Bertalantól a legnagyobb kupákat átvenni, ám csak harmadik hely serlegei jutottak nekünk, viszont megkaptuk tőle a Szojuz űrhajó indítókulcsainak másolatait, ami nagyon- nagyon megtisztelő.

2-2.jpg

Nagyon sokan voltak a pályák szélén, rengeteg molinóval leptek meg minket újra. Nagyon jó érzés ennyi ember előtt versenyezni, leginkább miattuk is voltunk itt ezen a versenyen, leírhatatlan érzés a szurkolók támogatása! 

Büszkék vagyunk erre az évre, még ha a befejezés nem teljes mértékben úgy alakult, ahogy elterveztük október elején. 

Jövőre már megvan az új motiváció, a cél amiért dolgozunk tovább és lesz némi változás a csapat életében, de erről majd decemberben…

_prc7869.jpg

Egyet megígérhetek: padlógázzal megyünk 2022-ben.”

Köszönjük együttműködő partnereinknek: 

Borsod Talent Motorsport Egyesület, T+Á Média Kft, CIKS Kft, ZÉG Kft, HÍDÉPÍTŐ Zrt, Balázs-Diák Kft, RabócsiRing Kft, FT-TRIÁSZ Kft, Magyar-Trans Kft, BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft, Heda- Sped Kft, VINEX Plus Hungary Zrt, Bartron ’07 Kft, First Tau- Trade Kft, Északmagyar Téglaipari Kft, Vári- Vill Kft, Aqua-Line Bau Kft, SFT Ungarn Kft, Alu Casting Support Kft, Progast Kft, Por + Fém Kft, Sárospatak Város Önkormányzata, Tiger Tools Kft, Mixi-Log Kft, RSZ- Kő Kft,  MOL Racing Kft, Rapidnyomda

Szólj hozzá! hozzászólás


Az elmúlt évek legnagyobb hazai ralis bejelentésének lehettünk tanúi tegnap, mikor Gödöllőn egy olyan autót leplezett le Bútor Róbert, amilyet még sosem láthattunk Magyarországon és legvadabb álmaikban sem számítottunk rá, hogy valaha láthatunk itthon menni.

kepernyofoto_2021-05-05_6_52_29.png 

Tegnap mégis megtörtént ez a csoda, miután az a C3 WRC rejtőzött a gyári piros színű lepel alatt, mellyel két éve a hétszeres világbajnok Sebastien Ogier ment, tavaly pedig nem kisebb nevek hajtották, mint Andreas Mikkelsen és Petter Solberg. Ha mindez nem lenne elég, fokozhatjuk még ezt a tényt azzal, hogy ebből a kocsiból mindössze ez az egy darab létezik privát kézben, az összes többi a gyártó tulajdona (értsd szinte elérhetetlen kategória.)

img_6532.JPG

Robi pedig elhozta nekünk Magyarországra és ezzel együtt azt a reményt is, hogy újra visszatérjenek azok a régi raliszurkolók a pályák szélére, akikre oly nagy szüksége van ennek az egyébként ma is kifejezetten látványos sportnak. 


kepernyofoto_2021-05-05_6_12_20.png

Az autóról. A C3 2017 és 2019 között futott a rali világbajnokságon. A Magyarországra került példány a legutolsó, 2019-es fejlesztésű darab, mellyel tavaly már csak az idei vb-s versenygumik tesztelését és fejlesztését végezte az a francia csapat, aki üzemeltethette.

kepernyofoto_2021-05-05_6_14_23.png

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Xsara, a C4 és a DS3 WRC utódja még mindig a ralizás csúcstechnológiája, amely ugyan ma már nem fut a világbajnokságon, még mindig kuriózumnak és megszerezhetetlennek tűnik.

380 lóerős teljesítménye és 400 Nm-es nyomatéka így leírva talán nem tűnik annyira kivételesnek vagy soknak, ez az autó azonban ízig-vérig ralizásra született. Minden rali pilóta álma egy ilyen, melynek közelébe csak nagyon nagyon kevesen kerülhetnek. kepernyofoto_2021-05-05_6_41_27.jpg

Nincs olyan magyar szurkoló, aki ne örülhetne, hogy ilyen versenygépet láthat itthon menni, arról nem is beszélve, hogy egy olyan versenyző kezei közé került, aki nem fogja sajnálni megmutatni, mit tud ez az autó. Bútor Robi sokszoros magyar bajnok, s bár 2013 óta már nem teljesít teljes szezonokat (most sem fog), a mai napig megőrülnek érte a pályák szélén. 

kepernyofoto_2021-05-05_6_36_39.png 

Az szinte garantált, hogy több száz ember várja epekedve, hogy láthassa az első teszten menni Robit és a C3 WRC-t. Igazi ralis ünnep lehet az a nap, amit vétek lenne kihagyni!

Szólj hozzá! hozzászólás

A horvát WRC futamot megelőző hétvégén Magyarországon indul Nyikolaj Grjazin, akinek tegnap a Bátori tesztjén jártunk. Esőben és vizes aszfalton kezdett a fiatal orosz pilóta, késő délután pedig már a felszáradt úton is megmutathatta mit tud a VW Polo R5 GTI (Rally2). 

_mg_0445.jpg

A pálya széléra kilátogató nézők és szurkolók eléggé oda voltak a látottaktól, de sokat látott és tapasztalt magyar rali pilóták szerint sem "normális", ahogy a WRC2-es pilóta vízen és szárazon is autózott. 

A jelent, amivel a látványos autózás mellett kilóra megvette a szurkolókat:


Nem is szaporítom tovább a szót, inkább mutatom mit láttunk!

Szólj hozzá! hozzászólás

Ha nem hallottad még a nevét, most jól figyelj!

A 2021-es magyar Országos Rally Bajnokság más lesz, mint az előző évek bajnokságai. Év elején ugyanis olyan profi pilóták jelentkezték indulási szándékukat, akiket eddig csak akkor láthattunk, mikor az ERC (Európa-bajnokság) mezőnye Magyarországra látogatott. Vagy inkább még akkor se. 

A két fix külföldi induló mellett az év első ORB futamán elindul a volkswagenes orosz pilóta, Nyikolaj Grjazin is. Mindössze még csak 23 éves, de már komoly sikerekkel a háta mögött érkezik Magyarországra. 

Legutóbb az évadnyitó cseh raliversenyen indult, ahol mondhatni rajt-cél győzelmet aratott a helyi pilóták felett. Az első gyorsaságitól a végéig vezette a versenyt, 10 szakaszból mindössze kétszer autózott második időt, az összes többit megnyerte. A cseh és a magyar versenyen csak a felkészülés miatt vesz részt, ahogy az elmúlt években, úgy idén is a rali világbajnokságon indul a fiatal versenyző.

166560314_288467062653775_5808523912665801000_n.jpg

Grjazin nevéhez több nagy esés is fűződik, de ha nem hibázik, egyértelműen a leggyorsabb pilóták közé tartozik, amit reményeink szerint a magyar futamon is bebizonyít majd. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők is fel tudják majd venni vele a versenyt, igazán komoly küzdelemre számíthatunk az I. Boldogkő Rally-n, melyet most hétvégén, a jelenlegi szabályozások miatt egyelőre zártkapuk mögött tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyorsasági szakaszain. 

Mutatunk 10 másodpercet, ami után garantáltan nem marad több kérdésetek:

Eddigi legkomolyabb eredményei:
- ERC U28 junior bajnok 2018 (abszolút 2.)
- 3 abszolút ERC futamgyőzelem 
- 1 WRC2 abszolút győzelem
- Lett bajnok 2020

Szólj hozzá! hozzászólás

Hamarosan üzem és versenykész lehet az ország - talán - leghíresebb VFTS-e, de úgy látszik Bútor Robi műhelyében ezt követően sem áll le az élet. A meglévő kocsik (306 Maxi és Fabia R5) mellé ugyanis bekerült egy P50-es Trabant kaszni. Hogy mi újság a VFTS-sel és mi ez a Trabant dolog? Legújabb videónkból mindkét kérdésre választ kaphattok! 

Szólj hozzá! hozzászólás

Mikor választani sem tudnál melyik raliautót vidd ki a műhelyből: a legendás VFTS-t vagy az ország legkönnyebb Mitsubishijét. Ó mondd, te mit választanál? :)

Matics Misinél jártunk, aki betekintést engedett műhelyébe. Ha már kicsomagolta a VFTS-t, meglestük azt is, hogy pöccre indul-e még. Mondjuk a tetején szunyókáló macska annyira nem örült az eredménynek! 

Szólj hozzá! hozzászólás

A fenti címet nem én találtam ki, pusztán videónk kommentjei közül idéztem egyet. De mi mást lehetne mondani arra az emberre, akinek versenyezni nincs pénze, de ha jótékonykodásról van szó, máris előkapja versenyautóját. Nem csak vitte a licit egyik nyertesét, de a felajánlásért cserébe "kölcsön is adja" Mitsubishijét nagylelkű versenyzőtársának. Soha nem beszél a levegőbe, nincsenek kifogások, se csillogás-villogás. Nem véletlenül az egyik legnagyobb kedvence a magyar rali szurkolóknak! 

Bárcsak egyszer Hevesi István versenyzését is nagyban segítené már valaki! 

Szólj hozzá! hozzászólás

“Ez az eredmény a szurkolókat illeti”

Az ERC3-as kategória ötödik helyezettjeként zárta Vogel Adrienn és navigátora, Notheisz Ivett a rali-Eb magyarországi fordulóját, a Rally Hungary-t. A Roger Racing Team párosa ezzel a kategória legjobb magyar egységeként ért célba a zempléni versenyen.

vogel_notheisz_rallyhungary_11.JPG

Festői környezetben, ezer színű erdőkön átvezető gyorsaságikon teljesítette idei eddigi legküzdelmesebb versenyét Vogel Adrienn és Notheisz Ivett. Az idén a cseh Orsák Rallysporttal együttműködő Roger Racing Team versenyzői pályafutásuk első komolyabb oldalra dőlésén is átestek a Nyíregyháza környéki megmérettetésen, ahol minden korábbinál nagyobb kihívásokkal kellett szembenézniük a kiszámíthatatlan körülmények miatt.

“Olyan gyorsan változtak az állapotok a gyorsaságikon, hogy egyszerűen nem létezett megfelelő gumiválasztás. A slick gumik a vizes részeken kevésnek bizonyultak, az esőgumi viszont a száraz szakaszokon volt sok, szóval nagyon küzdelmes volt. A tizenegyedik gyorsaságin meg is tapasztaltuk, milyen könyörtelen a tengelyig érő dagonya: hibáztam, aminek a vége az lett, hogy az árokban, az autó oldalára dőlve kötöttünk ki. Még időm sem volt felfogni, mi történt, a szurkolók máris ott voltak, hogy visszaborítsanak minket az útra, nem foglalkoztak vele, hogy nyakig sárosak lettek, úgyhogy ez az eredmény mindenképpen őket illeti, nagyon köszönöm nekik az önzetlen segítséget, szeretném nekik ajánlani ezt a fantasztikus ötödik helyet” - összegezte a történteket a céldobogó után Vogel Adri.

vogel_notheisz_rallyhungary_10.jpg

Az ERC3-as kategóriában tizenegy autó indult, Vogel Adri és Notheisz Ivett ebben az erős nemzetközi mezőnyben szerezte meg az ötödik helyet, a kategória legjobb magyar egységeként Ford Fiesta Rally4-es versenyautójával. Elsősorban azonban nem az eredmény, hanem egy fontos tanulság miatt marad számukra emlékezetes a hétvége.

“Megint sokat tanultam, például azt, hogy hogyan lehet minél gyorsabban reagálni a változó körülményekre. Kiderült az is, hogy valamiért nekem a nehezebb pályák fekszenek, az egyik legnehezebb gyorson például, a Mád-Disznókőn hoztam az egyik legjobb időeredményt, és elmondhatatlanul jól éreztem magam az autóban. A legfontosabb viszont azt, hogy most igazán megéreztük a saját bőrünkön, hogy mennyire csapatsport a rali, hogy mennyire kell hozzá a navigátor, a csapat, a háttérben dolgozók, a támogatók, és természetesen a szurkolók, akik nélkül ez most tényleg nem sikerült volna. Nagyon köszönjük nekik még egyszer a segítséget, a csapatunknak a megszokott professzionális munkát, partnereinknek pedig a bizalmat és a támogatást” - zárta az értékelést Vogel Adrienn.

Szöveg: Roger Racing Team
Képek: Csatlós Norbi és Sári Péter

Szólj hozzá! hozzászólás

Aki járt már raliversenyen, az biztosan találkozott Varga Cigány Zoltán nevével. Cigi, ahogy a legtöbben ismerik, már évek óta nem indult, mégis megőrülnek érte a szurkolók. Hogyan lehetséges ez úgy, hogy még csak nem is indul? Nézzétek meg a róla szóló riport-sorozatunk első részét, és megértitek! 

Érdemes szétnézni a csatornánkon, ahol további retró versenyzők videóit és a Cigi anyagok további részeit is megtaláljátok. 

2 komment hozzászólás

Fantasztikus versenyzéssel egy első és egy hatodik helyet szerzett Vogel Adri és Notheisz Ivett a Rally Bohemián.

 A legendás csehországi versenyen próbálhatta ki először új autóját a magyar női ralipáros: a Ford Fiesta Rally4 az R2-es Fiesta agresszívebb változata, de az eredmények azt mutatják, hogy hamar megtanultak együttműködni a lányok az autóval. Vogel és Notheisz a négyautós női kategóriát megnyerte, az R2-esek 16 autós mezőnyében pedig hatodik helyen végzett. Összetettben a 88 indulóból 36. helyen értek célba.

vogel_notheisz_02.JPG 

Tizennyolc gyorsaságin összesen 160, bukkanókkal teli kilométer várt a résztvevőkre, Adriéknak pedig elég kalandosan indult a hétvége, mert szombat reggelre elszállították az utcai autójukat, majd az első gyors után etapon több kilométeres dugóba kerültek. A cseh autósok viszont előzékényen félreállva adtak utat a rali résztvevőinek, így senki sem késte ki a rajtot.

 vogel_notheisz_03.JPG

“A végére annyira belejöttünk, hogy már szinte játszottunk az autóval. Az új programot eleinte még szokni kellett, de gyorsan megtanultam, nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Az igazat megvallva nem ide gondoltuk magunkat, meglepett, hogy hatodikak lettünk az R2-esek között, és a többi versenyző reakciója is azt mutatja, hogy elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel” - foglalta össze a hétvége eseményeit a céldobogó előtt Vogel Adri.

vogel_notheisz_01.JPG 

Vogel Adrienn és Notheisz Ivett legközelebb már a rali-Eb (FIA ERC) nyitófutamán, a Róma-ralin áll rajthoz július 24-e és 26-a között. A Roger Racing Team idén a cseh Orsák Rallysporttal együttműködve indul a nemzetközi versenyeken.

Szólj hozzá! hozzászólás

45 éve az élete része a ralizás, és bár már lassan 20 éve nem megy, mai napig szeretik és tisztelik a szurkolók. Érdi Tiborhoz látogattunk el először a hazai ralis legendákat bemutató és a régi nagy időket felelevenítő sorozatunkban. 

Tibi bá'-val volt már szerencsénk korábban is éjszakát átívelő beszélgetésekre, ezúttal egy ezekhez hasonló anyagot szerettünk volna nektek is megmutatni.  Oldalakat lehetne megtölteni a történeteivel, hozzáállásával és tanácsaival, de szerencsére mindezt hallhatjátok tőle is a RallyeDreamer retro első részében.

Fogadjátok szeretettel és kövessétek munkásságunk YouTube csatornánkon! A napokban hat hasonlóan ismert és közkedvelt pilótával láthattok videót nálunk, majd a továbbiakban még több régi sztori következik tőlük.

 

Címkék: retro rallyedreamer Érdi Tibor

Szólj hozzá! hozzászólás
Az Európa-bajnoki futamgyőztes Turán Frigyes, Bagaméri László páros Volkswagen Polo GTI R5-ös versenyautójával induló ifjabb Szabó Zoltán nyerte az Erally Országos Bajnokság küzdelmeit az R5-ös kategóriában. 

turan_erally_2.png

Az április során megrendezett, négyállomásos virtuális sorozat második helyezettje, Hangodi Bendegúz mindössze két ponttal maradt el a győztestől, míg a harmadik helyen Papp Arnold végzett. Ifjabb Szabó Zoltán a valóságban is versenyez, saját építésű autójával az Országos Rally Challenge futamain vesz részt.

„Korábban még nem találkoztam ilyen komolyan megszervezett online bajnoksággal, így nem volt kérdés, hogy kipróbálom magam és élek a lehetőséggel” – nyilatkozta Szabó, akinek az elsődleges célja az volt, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradó versenyzési lehetőségeket a virtuális térben pótolja.

turan_erally_3.png

Az ERally ob R5 Kupájának friss győztese elmondta, azért választotta Turánék autóját, mert ők a valós versenyzése során is sokat segítenek neki.

„Otthon nekem is van szimulátorozásra alkalmas felszerelésem, de biztos vagyok benne, hogy jelenleg a virtuális térben nem tudnék ilyen jó időt menni az autónkkal, mint Zoli” – nyilatkozta Turán Frici, a Shell Helix Ultra csapatának pilótája, és hozzátette, amint lehetősége lesz rá, szeretné elvinni egy élményautózásra Szabót az egyik tesztelés alkalmával.

A sorozat folytatását már elindították, ezúttal azonban nem külön kategóriákban indulhatnak a résztvevők, hanem mindenkinek ralivilágbajnoki (WRC) autókkal kell teljesítenie a négy pályát.

Forrás: Just Creative

Képek forrása : Mesa's artworks

Szólj hozzá! hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) citroen (53) Citroen (14) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) erc (34) ERC (25) fiesta (54) finn rali (27) ford (92) Ford (16) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (38) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulas rallye (22) mikulás rallye (14) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) ORB (18) orb (179) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (41) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (128) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) video (421) videó (30) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) wrc (277) WRC (24) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása