Az utóbbi két évet a Clio Cup Europe bajnokságban töltötte Tim Gábor, hétszeres bajnok vanyarci pilóta. Ugyan nem tudott teljes szezont futni - 2022-ben, valamint 2023-ban két-két versenyhétvégén indult közösségi adományozásnak köszönhetően - mégis rengeteg tapasztalatot szerzett. Az idei évben már teljes szezonra készül, sőt, kategóriát is vált. A FIA Közép-Európa Kupában indul, a legnagyobbak között, a GT Sprint bajnokságban.

bio.jpg

A váltásról és az új lehetőségekről a következőeket nyilatkozta: "Nagyon élveztem a Clio Cup Europe szereplést, de mivel nem tudtunk teljes szezont futni, hatalmas hátrányban voltam a riválisokkal szemben. A gyakran 45-50 fős mezőnyben végig az élmezőnnyel versenyeztem, talán a mezőny legrégebbik és legviseltesebb autójával. Ausztriában egy ötödik hellyel és a hazai futamomon egy trófeát érő eredménnyel azért úgy hiszem, letettem a névjegyem a bajnokságban."

Tim és menedzsere is úgy érezte, nem érdemes tovább maradni a kupában. Főként a költségek drasztikus emelkedése hozta meg a döntést, hogy újra magyar csapattal és hazánkhoz jóval közelibb helyszíneken futó bajnokságban kell keresni a jövőt.

"Burkus Egon adta 2009-ben az első lehetőséget Gábornak. Örökké hálásak leszünk neki ezért. Ha megnézzük a hazai gyorsasági bajnokságokat, a GFS Racing Team az egyik utolsó mohikán. Egy nemzetközi márkakupát üzemeltet, és a GT bajnokságokban versenyeztet autókat, Lotustól a Ferrarin át egészen a GT3-as Aston Martinig. A 2023-ban sikerült megállapodni, hogy az egyik Lotus Exige V6 Cup R autóját kipróbálhatja Gábor a Balaton Park Circuit-et. Ekkor még nem is gondoltuk ezt tovább, de az ott látott tempó hamar beindított valamit bennem, hogy ez az, ebben az irányban kell tovább mennünk!" - nyilatkozta Bende Imre, Tim menedzsere.

Tim Gábor az eddigi hét bajnoki címéből hatot első kerék meghajtású autóval szerezte, és főként márkakupákban jeleskedett. Ezúttal egy rendkívül erős, hátsókerék hajtású autóval fog versenyezni, egy kiélezett és színes mezőnyben.

"Bende Imi már régóta rágja a fülem, hogy hozzám a hátsó kerekes autók állnak közelebb. Már a kupás Suzukikkal is úgy versenyeztem, hogy extrém módon túlkormányzottra állítottam, egyszerűen így tudtam gyors lenni, hogy az autó hátulja folyamatosan mozgott. A hátsókerék hajtással ez eleve adott, sőt! A Balaton Parkon nem tudtuk, hogy mire számítsunk, csak egy jutalomnak tekintettem, hogy beülhettem a Lotus-ba. Végül a megrendezett három versenyen végig fejlődtem és egy jóval erősebb Porsche-t is sikerült jól megkergetni. Rögtön azt éreztem, hogy hazaértem. Ez kell nekem." - emlékezett vissza Tim a tavalyi bemutatkozásra.

timgabor_2023balatonpark_54.jpg

Ezen a bemutatkozó versenyen a Lotus a Lotus Cup Europe szabályai szerint volt felszerelve, ahol addig versenyeztek vele. Az autón így nem teljes slick pályagumik voltak, hanem úgynevezett semi-slick gumik, amiknek mintázata van. Ezek ugyan olcsóbb gumik, de jelentősen kevesebb tapadással bírnak.

A 2024-es szezonban már nem a kupában indul az autó, hanem az FIA Közép-Európa Bajnokság GT Sprint versenyein. Ebben a sorozatban a Le Mans-on is látható LMP2-es autóktól kezdve a GT3-as autókon át a GT4-es autókig rengeteg típus látható a rajtrácson. Azon kívül, hogy egymással is versengenek, fontos a kategóriákon belüli eredmény, hisz minden kategóriának külön értékelése van. A GT3 és GT4 mellett egy GTX kategória is létezik, ez a legszínesebb, itt fog értékelődni Tim.

"A Lotust a GFS Racing a tél folyamán elkezdte fejleszteni, átalakításokra kerül sor a napokban is. Ennek oka, hogy az autót eredetileg nem úgy tervezték, hogy slick gumikon menjen. Slickeken jelentősen nőni fog a kanyartempó, emiatt gyorsabb leszek az egyenesekben is, nagyobb tempóról fogok rövidebb féktávokat venni. Ezen változások együtt átalakításokat igényelnek az autón. Erősebb fék, erősebb felfüggesztés, stabilabb olajrendszer szükséges. A csapat a súlyon is dolgozik, ami szintén csökkenni fog, karbon elemek kerülnek a nehezebb alkatrészek helyére. Az autó véleményem szerint közelebb lesz a GT3-hoz, mint a GT4-hez, igaz, ez majd az első időmérő edzésen derül majd ki." - mesélt Tim a csapat munkájáról.

Szükség is lesz az autó fejlesztésére, mert a GTX kategória, ahogy említettük nagyon színes. A mezőnyben KTM, Pagani Zonda, Lamborghini, Porsche, Radical és további márkák küzdenek ebben a kategóriában.

dekor2024.jpg

"Ez az autó a Hungaroringen, ebben a formájában és semi slick gumikon 1:56-os köröket futott. Ez a GTX kategóriában kevés. A slick gumik hoznak majd 1-2 másodpercet, de a fejlesztések talán meg is duplázzák ezt. Ha eljutunk a 4-5 mp-es javuláshoz, akkor elmondható, hogy ott vagyunk a GT4-esek előtt és a GTX kategória dobogójáért küzdünk. Ez a cél, de jelenleg minden csak a tervező asztalon létezik, a stopper mondja majd meg, hogyan dolgoztunk a tél folyamán. Nagyon izgatottan várom az első versenyt, bízom a csapatban, a technikában, remélem, remek eredményekkel hálálhatom meg a munkájukat! Külön köszönöm, hogy a támogatóim továbbra is mellettem állnak, és bízom abban, hogy a közösségi adományozás is segít abban, hogy minél jobb feltételekkel versenyezzek." - mondta Tim a szezon előtt.

A bajnokság hazánkban kezdődik áprilisban, a Balaton Park Circuit-en, majd Ausztria, Szlovákia, Németország és Csehország következik, de a bajnokság júniusban a Hungaroringre is ellátogat.

A versenynaptár:

Április 27.–28. – Balaton Park – Magyarország
Május 18.–19. – Red Bull Ring – Ausztria
Június 15.–16. – Hungaroring – Magyarország
Június 28.–29. – Lausitzring – Németország
Augusztus 03.–04. – Most – Csehország
Augusztus 24.–25. – Slovakia Ring – Szlovákia
Szeptember 07.–08. – Brno – Csehország

Szólj hozzá! hozzászólás

A Metabond márka neve több évtizede ismerősen csenghet minden magyar ralirajongó számára, hiszen a Magyarországon és a környékbeli országokban is meghatározó piaci pozíciót betöltő kenőanyag-adalékok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég immár több évtizede támogatója a ralisportnak.

A győri központú vállalat 2023-ban nem csak a Győr Rally, de a Klaus Motorsport párosa: Klausz Kristóf és Papp Tamás partnerei között is megjelent. Ez az együttműködés 2024-re még magasabb szintre emelkedett a Metabond jóvoltából:

376270756_784578133677380_4187869668280091591_n.jpg

“A Metabond Magyarország Kft. már a 90-es évek óta elkötelezett a Rally, mint versenysport iránt. Az összefonódás alapját a végletekig kiélezett versengés és a folyamatos innováció iránti törekvés adja. Büszkén állunk Klausz Kristóf mellé, hogy ismét aktívan részesei legyünk ennek a nagyszerű szakágnak. Kristóf nem csupán egy tehetséges pilóta, de személyisége és értékrendje is azonosul a Metabond értékeivel, így az együttműködés különösen nagy öröm számunkra.

A Metabond csapata büszkén támogatja a Klausz Kristóf – Papp Tamás párost és izgatottan várjuk, hogy együtt ünnepeljük a sikereket!" - nyilatkozta Linczmayer Ádám, ügyvezető. 

img_0375.jpeg

A 2024-re megújuló és még szorosabb együttműködés nem csak a győri cég, de a Klaus Motorsport számára is nagy örömet jelent: 

“Természetesen óriási örömöt jelent csapatunk számára, hogy egy ilyen megbízható és elismert céget, mint a Metabond partnereink között tudhatunk és kiemelten támogatják idei versenyzésünket. Külön öröm, hogy régiónkban működő, mondhatni helyi cégről beszélünk. Régóta vágytunk már egy szakmabeli partnerre, így nem titok, hogy nagy reményeket fűzünk közös munkánkhoz, melyet már a tavalyi évben megkezdhettünk. 2023-as együttműködésünk alatt több  terméket is kaptunk tőlük, melyekkel nagyon pozitív tapasztalataink voltak nem csak versenyautónkban, de vállalkozásainkban használt munkagépeinkben is.  Így részünkről nem is volt kérdéses, hogy örömmel és büszkén folytatjuk 2024-ben is ezt a programot - összegezte gondolatait Klausz Kristóf.

A Klaus Motorsport és a Metabond megújuló együttműködéséből nem csak az érintettek, de a ralirajongók is profitálhatnak: a jövőben számos nyereményjáték és kedvezményes ajánlat vár rájuk is!

Azt szeretnénk, ha ebből a partnerségből valamit meg tudnánk osztani szurkolóinkkal is, nem titkolva azzal a céllal, hogy velük is megismertethessük a Metabond remek termékeit. Ezért az éven több közös kampányt is tervezünk ahol az értékes nyeremények mellett akár versenyautóba ülési lehetőségeket is szeretnénk biztosítani 

klausz_x_metabond_2024_post_hamarosan_3.png

A METABOND márkáról

A Metabond márka mára Magyarországon és a környékbeli országokban meghatározó piaci szereplővé vált a kenőanyag-adalékok területén.

Az iparág dinamikus fejlődésével lépést tartva, a folyamatos fejlesztések által a termékeink hosszú távon csökkentik a motorok és a hajtóművek súrlódó alkatrészeinek kopását, üzemi zaját, valamint javítják a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Olyan termékeket kínálunk, amelyek csökkentik az energiafelhasználást, karbantartást, minimális környezeti terheléssel járnak és a berendezések élettartamának növelésével a fogyasztói társadalom által diktált pazarlást mérséklik. Emellett – és ez a rally világában szintén fontos – teljesítmény növekedés realizálható a Metabond termékeinek használatával.

A Metabond tartja a lépést a kenőanyag iparág dinamikus fejlődésével. Nemzetközi tekintélynek számító, elismert szakvegyész és akkreditált laboratórium bevonásával végzett fejlesztéseik által a termékeik hosszú távon csökkentik a motorok és a hajtóművek súrlódó alkatrészeinek kopását, üzemi zaját, valamint javítják a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

Legfőbb célunk, hogy partnereink és vásárlóink továbbra is elégedettek legyenek és biztosíthassák járműveik számára a magasfokú törődést, egyedülálló minőségű, korszerű és megfizethető Metabond termékekkel.

 

Címkék: metabond metabond rali metabond rally klaus motorsport klaus motorsport metabond

Szólj hozzá! hozzászólás

Az elmúlt két évben Turán Frici és Farnadi Ági neve összeforrt a ralisportban, azonban a 2024-es idény nem csak a szezonnyitó Rally Hungary miatt lesz különleges.

"Ágival 2017-ben versenyeztünk először együtt, majd 2022-ben újra egymás mellé sodort minket az élet. Teljesen más energiákat hoz egy hölgy navigátor az autóba, és úgy érzem, Ágival egyből megtaláltuk a közös hangot, jól működtünk együtt a Volkswagen Polo-ban, valamint azon kívül is. Eredményes két szezonon vagyunk túl, többször zártuk dobogós helyen az ORB futamjait, azonban a 2024-es idénytől külön utakon folytatjuk Ági egyéb elfoglaltságai miatt. Köszönjük Áginak az odaadó, precíz munkáját és bármikor szívesen látjuk továbbra is a csapat életében" - kezdi Turán Frici.

Farnadi Ági Fricivel 2017-ben a szezonnyitó Miskolc Ralin és az Eger Ralin is felállhatott a dobogó második fokára. 2020-ban abszolútban ezüstérmes, az RC2 kategóriában pedig magyar bajnok lett. Fricivel 2022-ben folytatták a közös versenyzést, és abban az évben 3. helyen zárták a Dunakanyar Ralit. A legsikeresebb közös évük a 2023-as szezon volt, ahol 6 verseny alatt háromszor is az első háromban végeztek, és a magyar bajnoki összetettben a 2. helyen zárták az évet.

unnamed-122.jpg

"Amikor 2022-ben Frici felkért, hogy üljek be mellé a navigátori székbe, nem sokáig hezitáltam, ugyanis Frici kuriózum a ralisportban, - mind a látványos vezetési stílusa, mind a tempós, igazi ralis versenyzése miatt - és a csapatot is jól ismertem. Mondhatjuk, hogy két év alatt szinte a családom lett ez a remek hangulatú, profi munkát végző csapat, így az elválás sem könnyű. A munkáim miatt azonban egyelőre bizonytalannak láttam az idei szezont, és kérdéses volt, hogy minden versenyen rajthoz tudok-e állni, ezért úgy tartottam korrektnek, ha ezt időben tudatom a csapattal. Bízom benne, hogy lesz még közös kooperáció, nem maradok távol a csapattól, továbbra is követem a munkájukat, és sok sikert kívánok nekik az idényre" - mondja Farnadi Ági.

Az új navigátor kiválasztása jelenleg is folyamatban van, hamarosan kiderül, ki lesz Ági méltó utódja az idei szezonban. Ami azonban már most biztos, hogy 2024. április 12-14. között rajtol az idei Magyar Országos Rali Bajnokság a veszprémi, murvás Rally Hungary versenyével, ahol Turán Frici is rajthoz áll.

Forrás: Just Creative

Címkék: magyar sajtóközlemény turán frici

Szólj hozzá! hozzászólás

Zajlik a pályák előkészítése, a szervezők kihívásokkal teli versenyt ígérnek, Veszprém városa pedig tárt karokkal várja a rali Európa-bajnokság mezőnyét. A királynék városában megtartották a V-Híd Rally Hungary első sajtótájékoztatóját.

Az ERC-szezon idénynyitó versenye iránt elképesztő az érdeklődés, egyrészt azért, mert az élmezőny tagjai közül ilyenkor még mindenki bízik abban, hogy esélye lehet a végső sikerre, másrészt pedig azért, mert a ralisok imádják a murvás pályákat, márpedig Veszprém környékén vérbeli murvás gyorsasági szakaszokon tehetik próbára tudásukat. A verseny promótere a Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Pro Kft., amely a HUMDA
Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. leányvállalata. A HUMDA igazgatósági elnöke, Weingartner Balázs szerint sportdiplomáciai siker, hogy már ötödik alkalommal látogat hazánkba az Európa-bajnoki mezőny.
„Büszkék vagyunk rá, hogy az FIA ERC Rally Európa-bajnokság nyitófutamát Veszprémben rendezhetjük meg – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke. – Meggyőződésem, hogy ideális helyszínen, nagyszámú közönség előtt versenyezhetnek a kontinens legjobbjai, akik szinte már hazajárnak hozzánk, hiszen ötödik alkalommal érkezik Magyarországra az ERC mezőnye. Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy a junior ERC-
mezőny is rajthoz áll a versenyen, ráadásul köztük több magyar is elindul. Többéves
munkánknak köszönhetően már nemcsak a rali nagy, befogadó és összetartó családjában tudják a HUMDA-ról, hogy „Szívügyünk a ralisport!”, hanem egyre több érdeklődő is. Küldetésünk, hogy ezen érdeklődők táborát tovább növeljük és szép lassan ők is a rali elkötelezett hívei váljanak.”
Veszprém polgármestere, Porga Gyula hozzátette: Veszprém sportos város, és szeretné egyre több sportágban elismerést kivívni maguknak.

„2023-ban a kultúráé volt a főszerepben Veszprémben és büszkén mondhatjuk, hogy az egész kontinens ránk figyelt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat színes és gazdag eseménysorozata miatt, ahol nemcsak a kishitűségünket, de a földrajzi határainkat is átléptük – nyilatkozta Porga Gyula. – Nem titkolt célunk ezt a kiemelt figyelmet és nemzetközi népszerűséget továbbra is fenntartani, ezért a régiós sportfőváros címet is szeretnénk elnyerni, hogy tovább erősítsük pozíciónkat az európai élmezőnyben – ezúttal a sport területén. Veszprém sportos város, mindenki ismeri méltán sikeres kézilabda- csapatunkat, világbajnok úszónkat, olimpikon atlétáinkat, olimpiai bajnok kalapácsvetőnket, de szeretnénk még több sportágban elismerést kivívni magunknak. Az, hogy a Rally Hungary Veszprémbe érkezik, nagy megtiszteltetés számunkra. Különösen nagy öröm, hogy a tavaly
átadott és megújított közösségi terünk, a Gyárkert is helyszínt biztosíthat a verseny egy részének.”
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kiemelte, mennyire fontos, hogy a hazai ralis közösség által méltán kedvelt, ikonikus ralipályákat végre Európa legjobbjai is megismerhetik.
„Az Európa-bajnokság a legrégebbi nemzetközi sorozat, régebbi, mint a világbajnokság, és óriási fegyvertény, hogy hazánk adhat otthont az idénynyitónak – vélekedett Szujó Zoltán. – Ez nyilván extra terhet rak a rendezőre és a promóterre, de mivel ez egy összeszokott, nagy rutinnal bíró csapat, biztos vagyok benne, hogy meg tudja oldani a feladatot. Mivel a miénk lesz az idénynyitó, ami ráadásul murvás futam, számíthatunk arra, hogy Európa legkiválóbb versenyzői közül a legtöbben itt lesznek, ami a magyar ralisoknak jó lehetőség, hogy kontinens legjobbjai ellen megmutassák tudásukat. A sportágban elindult egy folyamat, lassan felnő egy tehetséges, alázatos, a versenyzést nagyon komolyan vevő generáció, amelynek törekvéseit támogatja az MNASZ. Az ő érdekükben is remélem, hogy népes mezőny méreti meg magát az idénynyitón, amely egyben az országos bajnokság első futama
is. Hatalmas büszkeség, hogy a hazai raliközösség által méltán nagyon kedvelt ikonikus pályákat végre megmutathatjuk Európának, és ki tudja, néhány év múlva talán az egész világnak…”
A pályákkal kapcsolatban Lakatos Róbert társrendező vitt közelebb mindenkit a megoldáshoz: elmondta, hogy a Rally Hungary mezőnyének körülbelül 190 kilométert kell teljesítenie, hat önálló gyorsasági szakasszal, Tapolcától majdnem Fehérvárig.

„A Rally Hungary központja Veszprém lesz, a versenyközpontot és a szervizparkot a Veszprém Arénánál jelöljük ki, illetve egy húsz éve elkezdett projekt folytatódik azzal, hogy a szuperspeciált a Királyszentistván melletti szinkronpályán, az úgynevezett raliarénában tartjuk meg – árulta el Lakatos Róbert. – Abban bízunk, hogy az akkori sikerek most visszaköszönnek, és nagy érdeklődés övezi majd a szuperspeciált. Mivel a versenyünk murván zajlik, nem vagyunk könnyű helyzetben, mert foglalkozni kell a pályákkal, nem lehet csak úgy rájuk ereszteni a mezőnyt. A munka elkezdődött, előkészítjük a gyorsaságikat, hogy a lehető legjobb minőségű pályákkal várjuk a mezőnyt, igaz, ehhez kell az is, hogy az időjárás a kegyeibe fogadjon minket. Bízom benne, hogy most szerencsénk lesz, mert tavaly például nem nagyon volt jó időnk. Ami az útvonalat illeti: izgalmas versenyre van kilátás, hiszen egy napon belül is különböző minőségű és jellegű pályákat kell teljesíteniük a párosoknak a fehér murvástól a sziklásabb, kövesebb szakaszokig, folyamatosan változó tapadással és tempóval.
Ehhez kell alkalmazkodniuk a versenyzőknek, akik általában szeretni szokták ezeket a pályákat, bízunk benne, hogy az ERC-élmezőny sem lesz kivétel ez alól. Egyvalami biztos: nagy kihívás várja őket a Veszprém környéki pályákon.”
Ranga Péter háromszor nyert ezeken a szakaszokon, úgyhogy, ha ő azt mondja, látványos, kiélezett küzdelem várható, akkor azt komolyan kell venni. A pécsi versenyző bízik benne, hogy sokan lesznek a pályák szélén, mert az nagyon motiváló nemcsak neki, hanem mindenki másnak is.
„Új festést, új színeket kapott az autó, nekem nagyon tetszik, bízom benne, hogy a közönség is szereti majd – mondta Ranga Péter. – Navigátorommal, Czakó Janekkal már készülünk, beszélgetünk a verseny előtti teendőkről, és elkezdtem nézegetni az előző évek belső kamerás felvételeit, javítgatni az itinert. Nem mondom, hogy ez már mindennapos teendő, de elkezdtem vele foglalkozni, és ahogy közeledik a verseny, egyre többet fogok. Nagyon
örülök, hogy a veszprémi futam bekerült az Európa-bajnokság naptárába, régóta benne volt a levegőben, hogy valamelyik nagy nemzetközi sorozat része legyen, mert nagyon megérdemli. Én személy szerint mindig is jobban szerettem a murvás versenyeket, jobban fekszenek a stílusomnak, és ezt áprilisban meg is akarom mutatni.”
A Rally Hungary-ra már elkezdődött a jegyértékesítés: belépők a motorsportmania.shop
oldalon vásárolhatók.

Szólj hozzá! hozzászólás

Kezdetét vette az idei bajnokság! 

A rallysimfans keretén belül idén is kiírásra került a SMARTZILLA által támogatott Magyar Virtuális Rally Bajnokság, mely versenysorozat tavaly igen nagy népszerűségnek örvendett, nagyon pozitív visszajelzések érkeztek.

A Richard Burns Rally magyar plugin fejlesztőinek köszönhetően, sorra érkeznek a szebbnél szebb új, valós pályák. Ennek köszönhetően idén egy kicsit változott a tavalyi itinerhez képest az egri pályaösszeállítás. A teljes össztáv 135 km volt, első nap két hosszú szakaszt 3-szor, második nap három szakaszt 2-szer kellett teljesíteni. Összesen 12 szakasz állt a versenyzők rendelkezésére, ahol gyorsaságukat bizonyíthatták.

A száraz, tiszta, steril körülmények ellenére, az első nap végére már a fele mezőny kiesett a technikás és tempós keverékű gyorsaságikon.  bec49b_86517f35e1b544198dae08aba28a8f6d_mv2.jpg

Idén nagyon erős WRC-s mezőny gyűlt össze, többen kategóriát és autót váltottak úgy mint például Kovács Marcell a Toyota Yaris WRC-t váltotta fel egy 2019-es Ford Fiesta WRC-re. Viczek Zsolt is a Hyundai i20 WRC-ből ült át egy Toyota Yarisba. Szőcs Attila a GrA-s E30-as BMW-ből kategória váltással lépett fel a top WRC osztályba a tavaly már bemutatott Hyundai WRC-vel.

Kovács Marcell rögtön egy magabiztos abszolút szakaszgyőzelemmel indított, jelezvén a versenytársaknak, hogy miért is jött. Akik nem akartak erről tudomást venni: Dobos Dávid, Péntek Ádám, Szekeres Gábor, Szecsődi Kristóf, Juhász Ferenc, Szőcs Attila, Görög Péter, hogy csak párat említsünk, és még néhány titkos favorit. Lámer Zoli, régi, nagy visszatérő komoly tervekkel nevezett a bajnokságba, sajnos már az első szakaszon fának ütközött, ami végleg megpecsételte sorsát.

A nap végére Kovács Marcell az összetett első helyét szépen védte, rajta +8,1 mp-re Juhász Ferenc Hyundai i20-al második helyre jött fel. Dobos Dávid egy gumilassítót sodort el így 1 perc hátránnyal 6. helyre csúszott vissza. Harmadik Görög Péter Citroen C3 WRC-vel. Negyedik helyezéssel Szőcs Attila gurulhatott be a parc-fermebe Hyundai i20 WRC-vel. 5. helyre érkezett Szekeres Gábor szintén egy Hyundai-val.

A célban megkérdeztük Dobos Dávidot, hogy mi történt. "Röviden: kiment a fejemből, hogy pihenni kellene, az egyik lassítót az utolsó kilométerben megpöcköltem, tört minden mint a sz... csoda hogy bent vagyunk... ha nyerni szeretnék valami Loeb szintet kell hozni a 2. nap”

bec49b_0d7fa60f1a3041e783b386071aa1ebae_mv2.jpg
 

A Rally 2 csoportban, a tavalyról jól ismert nevek csatáztak egymással, Erdős Levente, Orbán Máté, Varga Bence, Nagy György Lóránt és Tresó Dávid. A tavalyi abszolút és kategória bajnok, Kiss Bálint nevezett ugyan, de a szezonnyitón nem indult.

Első nap végére Erdős Levi közel fél perces előnyt gyűjtött be a 2. helyért szoros csatában lévő Orbán és Varga előtt. 

Rally 3 kategóriában, a tavalyi bajnok Berki Norbert ott folytatta, ahol abbahagyta. Vele tartott Toldi Árpád és Czikray Gábor. Berki azonban nem volt formában, a 4. és 6. szakaszon hibázott, mint ahogy Toldi. Így tehát az  első nap után a “Ford Fiesták” kategóriájában, Czikray Gábor első helyen majd 2 percet adott az őt követő Berki Norbertnek pontosan 1’56”.382-t. A harmadik helyre Tarnóczi Levente érkezett +8,6-al.

bec49b_a3e2c96db13f4a569072bc72132ac374_mv2.jpg
 

Tarnóczi Levente nyilatkozata első nap végi beíróban: “na én is letudtam az első leg-et , az elején eléggé kizökkentem mert verseny előtt raktam be a skint és muszáj volt motorháztető nézetből mennem ami szokatlan volt , az első 4 szakasz kegyetlen rossz volt, az elsőn össze is törtem egy lassítónál de szerencsére beértem a szervizbe. Össze is szedtem 2,5 percet az elejétől , mondjuk Berki Norberttől nem nehéz, úgy megy mint egy űrhajó. A 5.-6. gyorsra egészen jól betaláltam.” 

bec49b_c20dbd1bc02647eb9b63025eb8d55084_mv2.jpg

Rally 4 kategóriában is igen erős, népes mezőny gyűlt össze. Bartók Vince nagyon erősen kezdett, a tavalyi R5-ös szereplés úgy látszik komoly fejlődést eredményezett. Mondhatni teljesen más dimenzióban közlekedett, mint kategóriatársai. Juhás Márió, Bán Zsombor és Harcos Csaba igyekeztek tartani a tempót, de végül csak egymással csatáztak. Első nap végén Vince mögött Juhás, Harcos, Krcsmárik és Bán érkezett be. 

Második napon WRC-vel Görög Peti és Juhász Ferenc erősen kezdett, igyekeztek felzárkózni Kovács Marcellre, Görög nyert is két szakaszt, igaz századokkal, de nyert. Majd a 9. szakaszon behibázott, a nézők szedték ki az árokból. Ezt a szakaszt nem kis meglepetésre Bojsza-Herczeg Dominik nyerte. Szőcs Ati egészségügyi okokból nem tudta a 2. napot abszolválni, kiállni kényszerült. A 10. szakaszon Juhász fantasztikus teljesítménnyel átvette az összetett vezetést. A 11. szakaszon leszakadt az ég, minek következtében még szorosabban alakultak a helyezések. Esőben Dobos Dávid volt a leggyorsabb. Az utolsó, nedves gyorsaságira úgy mentek ki a WRC-sek, hogy nyílt volt az első és harmadik pozíció megszerzése. Igazán izgalmas, nagyszerű versenyt láthattunk, vb.-s szintű pilótákkal.

Dobos Dávid: “Sose tud rendesen indulni egy szezon. Tavaly saját tudatlanság + géphiba, idén meg, többet buktam mint tavaly összesen. Ha azt nézzük, szerintem brutálisan sokat gyorsultam tavalyi Egerhez képest, de ezeket nem engedhetem meg magamnak. Elég csalódott vagyok, szezon eleje-vége nekem nem adja úgy néz ki, de reméljük idénre le lett tudva az összes hiba. Köszönjük a szervezést!”

Görög Péter Citröen C3 WRC 2017: "na beértem én is - nagyon kellett siteni, hiszen qrva kemény az eleje, első 5 teljes VB szint, úh ezúton is kalap mindenkinek!!!!

Szóval próbáltam maxolni a második napon, és egy fingnyivel beljebb engedtem a híres bal4 be a dombon, lekapott az eleje, megevett az árok - 40-50 mp így bent is maradt + ahogy próbáltam leevickélni az autóval a maradék 2 km-en még kitudja mennyi. Majd az utolsó Semetinen is telibe vertem egy fát 5. telin kb, úgyhogy csoda, hogy beértem.

Nagyon jó rendezvény volt, rettentő gyors pilótákkal, remélem lesz még kapacitásom a többi futamra is! Koncentráció edzésnek az idei ORB2-re tökéletes volt 🫡 😎

Hajrá mindenkinek!"

Rally 1 (WRC) végső sorrend:

1.

Kovács Marcell

Ford Fiesta WRC 2019

69:44.600

00.000

00.000

2.

Juhász Ferenc

Hyundai i20 WRC 2020

69:46.874

02.274

02.274

3.

Görög Péter

Citroen C3 WRC 2017

70:36.768

49.894

52.168

4.

Dobos Dávid

Toyota Yaris WRC 2018

70:43.960

07.193

59.360

5.

Viczek Zsolt

Toyota Yaris WRC 2018

73:57.586

3:13.625

4:12.986

6.

Havasi Márk

Toyota Yaris WRC 2018

78:14.634

4:17.048

8:30.034

Rally 2-ben A második napon Varga Bence dominált, egy szakasz kivételével mindent nyert, ezzel megelőzve Orbán Mátét. Erdős Levi végig stabil tempót autózva tartotta a vezető pozíciót és az utolsó, záró szakaszt elegánsan meg is nyerte kategóriában. A kategória éllovasai számos WRC-t megelőzve érkeztek az abszolút top 10 értékelésbe.

Erdős Levente VW Polo GTI R5: "Sziasztok! Én is célba értem az Eger Rally-n. Nagyon érdekes verseny lett számomra, esküszöm jobban izgultam mint a VRC Monte Carlo Rally-n. Az első nap második körében hibáztam, nagyjából 110-120-as tempóval forogtam meg és csapódtam neki a szalagkorlátnak, azonban hatalmas szerencsével túlélte az autó "csak" egy bal első gátló és egy első lökhárító elvesztéssel. A második nap teljesen visszavettem, és csak szerettem volna beosztani az előnyöm a srácokkal szemben, ez sikerült is... Összességében az eredménnyel elégedett vagyok, azonban a saját tempómmal nagyon nem, de majd legközelebb hátha. Gratulálok minden célbaérkezőnek!" 😁

Rally 2 kategória végeredmény:

1.

Erdős Levente

VW Polo GTI R5

71:58.065

00.000

00.000

2.

Varga Bence

Skoda Fabia R5 evo

72:21.767

23.703

23.703

3.

Orbán Máté

Citroen C3 R5

72:54.008

32.241

55.944

4.

Nagy Lóránt

Skoda Fabia R5 evo

73:23.009

29.000

1:24.944

5.

Tresó Dávid

VW Polo GTI R5

74:36.324

1:13.316

2:38.259

6.

Gál Krisztián

Skoda Fabia R5 evo

76:10.274

1:33.950

4:12.210

 

Rally 3-ban második napon váltották egymást a pozíciók. Berki Norbert és Toldi Árpád osztozott a szakaszgyőzelmeken, Tarnóczi Levente kormánygondokkal küzdött, sajnos a dobogós helyezésébe került. Czikray Gábor a biztos első helyet az utolsó szakaszon adta át Berki Norbertnek, vélhetően nagy volt a nyomás így beesett.

Toldi Árpád Ford Fiesta Rally3: "Letoltam én is a versenyt. Jelenleg Rally3-ban 2. vagyok, ami elsőre jól hangzik, viszont ha megnézzük az eredményeket akkor eléggé lehangoló. Mindkét nap teli s tele volt hibával, több olyan szituáció is volt ahol nem sok kellett a kieséshez. Ráadásul a tavalyi időimet a Semetinen még csak megközelíteni sem tudtam, nem értem a dolgot. Mindenesetre gratulálok Berki Norbertnek a győzelemhez, ott folytatta ahol tavaly abbahagyta! A kategóriánk eléggé megfogyatkozott a tavalyi évhez képest, remélem a Miskolc Rally-n több induló lesz."

Rally 3 kategória végeredmény:

1.

Berki Norbert

Ford Fiesta Rally3

80:06.504

00.000

00.000

2.

Czikray Gábor

Ford Fiesta Rally3

80:33.357

26.853

26.853

3.

Toldi Árpád

Ford Fiesta Rally3

80:35.932

02.574

29.428

4.

Tarnóczi Levente

Ford Fiesta Rally3

84:12.816

3:36.885

4:06.312

5.

Tresó Zoltán

Ford Fiesta Rally3

88:57.611

4:44.795

8:51.107

6.

Szemes István

Ford Fiesta Rally3

105:11.705

16:14.095

25:05.202

Rally4 kategóriában Juhás Márió a 2. nap első szakaszán túlvállalta magát így a küzdelemből kiszállt. Kategória érdekessége, hogy 22-en álltak rajthoz, ebből csupán 5-en teljesítették a teljes távot "superrally" nélkül: Bartók Vince, Harcos Csaba, Krcsmárik Péter, Kovács Ákos Szabolcs és Bolyki Róbert. A végső győztes Bartók, közel 4 és fél perc előnnyel ért be, sőt abszolútban is a legjobb kétkerekesként az előkelő 12. helyen futott be. Nagyszerű teljesítmény!

Cservári Zoltán Renault Clio Rally4: "Nagyon erős lett most a mezőny, WRC is meg kb mind. Alig emlegetett szegmensben (R2,Rally4) is igen meglepő eredmények vannak. Kajak értékelhető abszolút idők, 1 Rally3 és 2 Rally4 él versenyző pilóta is pontszerző helyen az első nap után. Baszkurálé, GG mindenkinek."

Krcsmárik Péter Peugeot 208 Rally4:

bec49b_a1c86a86830f48459496a458ba9c23e6_mv2.jpg

"talán ezt imádom a legjobban az RBR-ben, hogy tényleg minden korosztály jelen van, hihetetlen sokszínű a mezőny" 😁

Rally 4 kategória végeredmény:

1.

Bartók Vince

Renault Clio Rally4

76:31.473

00.000

00.000

2.

Harcos Csaba

Renault Clio Rally4

81:03.146

4:31.673

4:31.673

3.

Krcsmárik Péter

Peugeot 208 Rally4

81:16.909

13.764

4:45.437

4.

Kovács Ákos

Ford Fiesta Rally4

84:40.252

3:23.343

8:08.779

5.

Cservári Zoltán

Renault Clio Rally4

93:10.801

8:30.549

16:39.328

6.

Bolyki Nimród

Renault Twingo R2

96:06.503

2:55.702

19:35.030

Az Eger Rally 2024 összetett végeredménye:

1.

Kovács Marcell

Ford Fiesta WRC 2019

69:44.600

00.000

00.000

2.

Juhász Ferenc

Hyundai i20 WRC 2020

69:46.874

02.274

02.274

3.

Görög Péter

Citroen C3 WRC 2017

70:36.768

49.894

52.168

4.

Dobos Dávid

Toyota Yaris WRC 2018

70:43.960

07.193

59.360

5.

Erdős Levente

VW Polo GTI R5

71:58.065

1:14.104

2:13.465

6.

Varga Bence

Skoda Fabia R5 evo

72:21.767

23.703

2:37.167

Minden célba érőnek gratulálunk!

Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek is.

írta: ChrisX

A bajnokság honlapja: www.virtualrally.blog

A bajnokság pontállása: rallysimfans.hu/bajnoki_ponttabla

A bajnokság versenyirodája: MVRB Discord csatorna

 bec49b_a294f775f0224182b9e4ee084a604708_mv2.jpg

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítik bajnokságunkat!

Szólj hozzá! hozzászólás

A “Nagy Finálé”-hoz érkezve méltán dörzsölhettük a tenyerünket, mert több csapat is úgy érkezett Zemplémbe, hogy kategóriánként még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa.

gorog_peter.jpg

I. SMARTZILLA RBR Magyar Bajnokság - Zemplén Rally

Habár Kiss Bálint korábban már bebiztosította kategória győzelmét a korábban elért eredményeivel, de a többiek még így is nagy izgalommal várták a bajnokság utolsó futamát. A csodás Zempléni hegység vonulatain mindössze 80 km össztávot kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Többen kategóriát váltottak, hogy összemérjék tudásukat a WRC pilótákkal.

Az első fónyi gyorsasági szakaszon Kovács Marcell hozta a legjobb időt Yaris WRC-vel, őt Szőcs Attila követte immár Hyundai WRC volánja mögött 1.3 mp-es hátránnyal. A szintén WRC-t vezető Fordos Kiss Bálint harmadik lett mindössze 1 mp-el lemaradva.

A második újhutai gyorsaságit Szőcs hozta, átvéve a vezetést, de ő sajnos a harmadik gyorsaságin, Mádon lecsúszott az útról, 38 másodpercbe tellett mire a nézők visszatették, ezzel a 7. helyre csúszott vissza. Kovács Marcell visszavette a vezető helyét és a nap végéig tartotta pozícióját. Az első nap végére a második Kiss Bálint lett plusz 18,6 mp-el, őt GörögPéter követte 3 mp-el. A negyedik helyre Szőcs Attila futott be, őt követte a két R5-ös pilóta Varga Bence Skoda Fabia-val és Erdős Levente VW Polo-val. Dobos Dávid sajnos betegen, Görög Peti pedig gyakorlás hiányában az év végi absz. 2. és WRC kat. 1. helyért küzdött egymással, tehát a tét nem volt kicsi! Dávid hozta a futam legnagyobb drámáját, történetesen a 3. szakasz után a szerelők kicsúsztak a szervizidőből, így 5 perces büntetéssel, ami sajnos ledolgozhatatlan, kellett folytatnia a futamot, de tisztességből végigment.

A Rally 2 csoportban a nap végére Varga Bence 15.6 mp-el vitte a prímet Erdős Levente előtt, a harmadik Nagy György Lóránt lett. Orbán Máté kissé túl erőltette így bele-bele hibázott, de a 4. helyre be tudott jönni.

Rally 3-ban a napot Berki Norbert zárta elsőként, őt meglepően harcos erényekkel Tóth Patrik követte, míg a 3. helyre Dancs István András hozta be a Rally3-as Ford Fiestát. Czikray Gábor most csak az 5. szakaszig tudta tartani a lépést az elejével.

Rally 4-ben Gallovich Márió remekelt, tőle Cservári Zoltán majd egy egész percet kapott. A harmadik helyre Csicsely Pál érkezett. Sebök Dezső csupán 1.6 mp.-el maradt le Palitól. Mózes Máté két lábbal nyomta a gázpedált az első szakaszon a kis R2-es Peugeot-nak, de a szakaszgyőzelem után a 2. gyorsaságin felborult.Második napon Szőcs Attila jött le leggyorsabban az első, kissé felhordásos szakaszról, így értékes másodperceket nyert. Őt Kiss Bálint és Kovács Marcell követte.

Érdekességképpen ritka pillanatok egyike, hogy az Erdőbénye gyorsasági szakaszon az első 5 versenyző 0,2 mp-en belül teljesített. Úgy alakult, hogy az adok-kapokból, a nap közepére Szőcs Attila keveredett fel a második helyre az előző napi hátrányából jócskán lefaragva. Az első helyet továbbra is Kovács Marcell tartotta, a harmadik Görög Péter lett. A végén Kiss Bálint 3 mp.-el maradt el Petitől, ez most nem az ő versenye volt. Ettől függetlenül az Abszolút és a Rally 2 kategória bajnoki címét is behúzta! Kétséget kizáróan a bajnokság leggyorsabb pilótája volt.

Rally 1 kategóriát a WRC-k alkotják, ezen a fordulón az abszolút eredmények megegyeznek, az 5. helyre tudott bejönni még Viczek Zsolt. Mögötte majd 3 perces lemaradással Kranauer Győző és Harcos Csaba érkezett be.

Rally 1 végső sorrend:

1. Kovács Marcell Toyota Yaris WRC 2018 50:02.417 00.000 00.000
2. Szőcs Attila Hyundai i20 WRC 2020 50:12.084 09.667 09.667
3. Görög Péter Citroen C3 WRC 2017 50:52.735 40.651 50.318
4. Kiss Bálint Ford Fiesta WRC 2019 51:10.602 17.867 1:08.185
5. Viczek Zsolt Hyundai i20 WRC 2021 51:47.899 37.297 1:45.482
6. Kranauer Győző Ford Fiesta WRC 2019 54:37.463 2:49.564 4:35.046

Rally 2. A top három pilóta Varga Bence, Erdős Levente és Nagy György Lóránt volt. Ők is végig harcolták a második napot. A második nap nagy harcosa Erdős Levente, aki az első napi +15 mp.-et -6 mp.-re „flat out”-olta. A nap végére Erdős megelőzte Vargát, Nagy Lóránt maradt harmadik. A negyedik helyre Orbán Máté érkezett, az ötödik és hatodik helyre pedig Tresó Dávid és Deczky Attila.

Nagy Lóránt Skoda Fabia R5 Evo:
“Egy eseménydús záró futam volt számomra nem kevés izgalommal ! Egyből az első gyorson sikerült leesni az útról 150 es tempóval de szerencsere a legnagyobb kár az otthagyott idő volt . A következő döccenő a második nap harmadik gyorsaságián volt ahol sikerült felborulni ugyanott ahol Máténak és így sikerült egy elég szoros csatát futni a harmadik helyért. Köszönöm a szervezést és az egész éves munkát amit bele tettek a szervezők ebbe abajnokságba remélem jövőre is találkozhatunk !”

Ander Zoltán Skoda Fabia R5 Evo:
“Nagyon szépen köszönöm, a lehetőséget igazán jó volt ,igaz csak a végére tudtam csatlakozni! Szeretném megköszöni a szervezést és mindent. Sok sikert a többieknek !”

Rally 2 kategória végeredménye:

1. Erdős Levente VW Polo GTI R5 51:29.876 00.000 00.000
2. Varga Bence Skoda Fabia R5 evo 51:36.434 06.557 06.557
3. Nagy György Skoda Fabia R5 evo 52:07.397 30.963 37.521
4. Orbán Máté Citroen C3 R5 52:11.191 03.794 41.314
5. Tresó Dávid VW Polo GTI R5 53:12.552 1:01.361 1:42.676
6. Deczky Dávid Skoda Fabia R5 evo 59:43.712 6:31.160 8:13.836

Rally 3.

A második nap első szakaszán Dancs István beesett egy árokba így értékes másodperceket veszített. Czikray Gábor így fel tudott jönni a harmadik helyre amit a verseny végéig tudott tartani. Végül az első, a már kategória bajnok Berki Norbert és a második Tóth Patrik lett, aki a bajnokság alatt sokat fejlődött.

Perzsa Gábor Ford Fiesta Rally 3:
“Ez jó volt! A szüretelők rendesen dolgoznak, a feszítődrótok egy-két visszafordítóban lazák lettek! Köszönöm szépen az egész éves szervezői munkát! Remek volt ez az első év az RSF-ben! Sok sikert a pályán lévőknek!”

Rally 3 kategória végeredménye:

1. Berki Norbert Ford Fiesta Rally3 54:24.284 00.000 00.000
2. Tóth Patrik Ford Fiesta Rally3 54:31.328 07.044 07.044
3. Czikray Gábor Ford Fiesta Rally3 56:18.295 1:46.967 1:54.011
4. Dancs István András Ford Fiesta Rally3 56:41.666 23.372 2:17.382
5. Marinka Tamás Ford Fiesta Rally3 57:34.541 52.874 3:10.257
6. Pacsuta Attila Ford Fiesta Rally3 59:37.368 2:02.828 5:13.084

Rally 4.

Ez a kategória sem zajlott harc mentesen. Csicsely Pál a harmadik helyét kényszerült átadni egy pálya elhagyás és annak következtében folyamatos lassulás végett. Így a végelszámolásban csak a hatodikként ért célba. Az élen továbbra is Gallovic Márió kiegyensúlyozott vezetéssel hozta az első helyet, a második ugyanúgy Cservári Zoltán lett mint az első napon. A nevető harmadik, egy erős hajrával Mózes Máté lett, az ötödik és hatodik pedig Krcsmárik Péter és Kovács Ákos Szabolcs. Cservári Zoltán a bajnokság folyamán nem indult minden futamon, ezért úgy döntött nem akar beleszólni a bajnokság végelszámolásába, így menetlevelét leadta, így a futam pontjait nem kapja meg.

Rally 4 kategória végeredménye:
1. Gallovic Márió Peugeot 208 Rally4 55:52.121 00.000 00.000
2. Cservári Zoltán Renault Clio Rally4 57:45.039 1:52.918 1:52.918
3. Mózes Máté Peugeot 208 R2 57:45.295 00.255 1:53.173
4. Krcsmárik Péter Ford Fiesta Rally4 57:54.068 08.774 2:01.947
5. Kovács Ákos Szabolcs Ford Fiesta Rally4 58:34.253 40.184 2:42.131
6. Csicsely Pál Peugeot 208 Rally4 58:58.552 24.299 3:06.431

A Zemplén Rally összetett végeredménye:
1. Kovács Marcell Toyota Yaris WRC 2018 50:02.417 00.000 00.000
2. Szőcs Attila Hyundai i20 WRC 2020 50:12.084 09.667 09.667
3. Görög Péter Citroen C3 WRC 2017 50:52.735 40.651 50.318
4. Kiss Bálint Ford Fiesta WRC 2019 51:10.602 17.867 1:08.185
5. Erdős Levente VW Polo GTI R5 51:29.876 19.274 1:27.460
6. Varga Bence Skoda Fabia R5 evo 51:36.434 06.557 1:34.017Minden célba érőnek gratulálunk!

Úgy gondolom egy fantasztikusan jól megszervezett és lebonyolított bajnokságon vagyunk túl! Sok izgalommal és olykor csalódásokkal teli bajnoki fordulók, kiválóan adták vissza az anno 2004-ben lezajlott Magyar Rally Bajnokság virtuális élményét.

Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek is.

írta: ChrisX
A bajnokság honlapja: www.virtualrally.blog
A bajnokság pontállása: rallysimfans.hu/bajnoki_ponttabla
A bajnokság versenyirodája: MVRB Discord csatorna
Köszönjük támogatóinknak, hogy segítik bajnokságunkat!

Szólj hozzá! hozzászólás


A nagy nemzetközi rendezvények – mint amilyen a Rally Hungary – különböző környezeti hatásokkal járnak, amelyeket fel kell ismerni, és aktívan dolgozni a csökkentésükön. Erre törekszik a hazai ERC-futam, a Rally Hungary szervezőbizottsága. kepernyofoto_2023-09-29_11_05_13.png

Immár negyedszer vendégeskedik hazánkban a rali Európa-bajnokság mezőnye. A verseny központja és szervizparkja Nyíregyházán lesz, míg a gyorsasági szakaszokat a Zempléni hegységben és környékén tartják meg október 6. és 8. között. A szervezők igyekeznek a lehető legközelebb hozni a ralit a szurkolókhoz, ezt szolgálja a Rabócsiringen, péntek este tartandó szuperspeciál, csakúgy, mint a nyíregyházi belvárosi gyorsasági szakasz. Várhatóan hatalmas érdeklődés kíséri majd a versenyt, ezért fontos, hogy a szervezőkhöz hasonlóan a nézők is minden részletre odafigyeljenek.

Erre hívja fel a figyelmet a Rally Hungary szervezőbizottsága, amely a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) környezetvédelmi akkreditációs programjához csatlakozva elkötelezi magát a hazai rali Európa-bajnoki futam ökológiai lábnyomának lehető legnagyobb mértékű csökkentése mellett, és pályázik a programban a két csillagra. A szervezők ennek érdekében összefogtak a nemzetközi s a hazai promóterrel és azok partnereivel, a helyi közigazgatási szervezetekkel és hatóságokkal a tervezés és a szervezés során.

A környezettudatosság növelése érdekében a verseny szervezője a közösségi médiafelületeit felhasználva igyekszik felhívni a figyelmet a téma fontosságára. Hangsúlyozza a tiszta és szemétmentes környezet fenntartását, ösztönzi a szurkolókat a szelektív hulladékgyűjtésre a nézői pontokon, a szervizparkban és a versenyközpontban is, valamint felhívja a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára.

Az idei év, vagyis 2023 lesz a bázisév, amikor a rali szervezője elkezdi mérni a verseny környezeti hatásait, beleértve a víz és talajszennyezést, a zaj- és szén-dioxid-kibocsátást, a hulladéktermelést, és a következő évben 3-5 éves terveket készít az egyes területeken a környezetszennyezés csökkentésére.

„Napjaink egyik legfontosabb feladata a környezettudatos, fenntartható működés az élet minden területén, így az autósportban is – hangsúlyozta Őry Kornél, a Rally Hungary szervezőbizottságának elnöke. – Mi is elköteleztük magunkat a tudatosság növelése, a fenntartható működés mellett, és ennek szellemében működünk együtt partnereinkkel is. Szeretnénk jó példát mutatni a ralirajongóknak, legyen szó biztonságos szurkolásról, vagy éppen szelektív hulladékgyűjtésről. A rali országos bajnokság jó néhány futamán – Győrben és Salgótarjánban – már láthattuk, hogy a magyar szurkolói közösség fogékony a témára, úgyhogy a jó alapok már megvannak, azokra szeretnénk építkezni.”

A sportesemény a HUMDA a Széchenyi István Egyetemi csoport tagja, Nyíregyháza Megyei Jogú Város, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ), a Mitko Magyarország és a TRP Hungary, a Szerencsejáték Zrt. együttműködésével valósul meg.

Szólj hozzá! hozzászólás

A Volkswagen Magyarország, a Rallye Dream Blog és a Turán Motorsport közös pályázatot hirdet “Kerékcsere kihívás” néven.

Időről-időre szurkolói aktivitásra ösztönzi a magyar rali rajongókat Turán Frigyes és navigátora, Farnadi Ágnes. Ezt idén legfontosabb futamuk, a magyar bajnokság leghosszabb és legnívósabb versenye, a Rally Hungary előtt teszi a Volkswagen Polo-val versenyző páros.

Nem véletlen az időpontválasztás, hiszen ezt a futamot jellemzi a legnagyobb érdeklődés, ami legfőképp annak köszönhető, hogy nem csak a magyar, de az Európa-bajnokság zárófutama is lesz egyben a zempléni pályákon október 6-8. között megrendezésre kerülő verseny.

kepernyofoto_2023-09-29_8_22_16.png

Sok más csapathoz hasonlóan Frici és Ági is kiemelten készül tehát erre az alkalomra, ennek keretén belül valósulhat meg a Volkswagen Magyarország támogatásával létrejött nyereményjáték. A kihívás lényege, hogy a szurkolók/nézők kerékcserét végezzenek (vagy épp szimuláljanak) saját autójukon, az erről készített videót pedig eljuttassák a csapat Facebook oldalára, privát üzenet formájában. Az elkészült pályaműveket Frici és Ági értékeli majd, és a győztest - a legkreatívabb, legviccesebb videó készítőjét - komoly jutalomban is részesítik: egy kör erejéig megtapasztalhatja, milyen érzés a Volkswagen Polo R5 jobboldali ülésében ülni. Természetesen a 2. és 3. legkreatívabb videó elkészítőjét és a közönségszavazás nyertesét is jutalmazzák, sőt minden pályázó meglepetésben részesül.

A kihívás mellett természetesen szeretettel várja a Volkswagen Magyarország ralis párosa szurkolóit a nyíregyházi szervizparkba, ahol élőben is megtekinthetők, felpróbálhatók a Turán Motorsport webshop termékei is. A relikviákat a verseny hétvégéje alatt a helyszínen személyesen, valamint online is 10% kedvezménnyel vásárolhatnak meg a rajongók.

A játék időtartama: 2023. 09. 29 - 2023. 10. 13.

Ezt követően a Volkswagen Magyarország Facebook oldalán a beérkezett pályaművek megtekinthetőek lesznek, és egy közönségszavazás keretén belül a nézők is kiválaszthatják saját kedvencüket.

A kihívás eredményhirdetésére 2023. 10. 20-án kerül majd sor.

Szólj hozzá! hozzászólás

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

334640314_137507239249319_2205508364692284160_n.jpg

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

335451912_6115270201870565_2637740009570992768_n_1.jpg

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém

Szólj hozzá! hozzászólás

Egy gyorsasági szakaszon a nézőknek autózott Csomós Miklós és Bán Viktor az Országos Rallybajnokság ötödik futamán, a Győr Rallyn. Az összes többin a leggyorsabbak voltak a Skoda Fabia Rally2 evóval és magabiztosan nyerték a versenyt. A HM Academy versenyzője ezzel pályafutása harmadik ORB-futamgyőzelmét szerezte, Bán Viktornak pedig ez volt az első abszolút győzelme a magyar bajnokságban. Sikeresen tért vissza versenyautóba Csomós állandó navigátora, Nagy Attila is, aki ezúttal Cseh Vilmos mellé ugrott be és együtt szerezték meg a hetedik helyet. 

 csomos_mixi_gyor_rally3.jpg

Jó passzban van Csomós Miklós és Bán Viktor, akik három héttel ezelőtt a Barum Rallyn elért második helyezésükkel szerezték meg pályafutásuk első Európa-bajnoki dobogóját, most pedig az október eleji magyar Eb-futamra, a Rally Hungaryre hangolva álltak rajthoz a Győr Rallyn. A 11 gyorsasági szakaszból 10-szer a leggyorsabb időt autózták és magabiztosan, 47,6 másodperc előnnyel nyertek. 

 „Jó verseny volt – mosolygott Csomós Mixi. – Az eredményekből úgy tűnik, hogy könnyen nyertünk, de egy magyar bajnoki futam sohasem egyszerű, ugyanolyan komolyan készültünk rá, mintha Eb-futamra mentünk volna. 

Sokat segített, hogy három hete a Barum Rallyn jó versenyünk volt, ez hatalmas lendületet adott. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mi erre az egy magyar bajnokira ugrottunk be, csak ennek a versenynek az eredménye számított, míg a többiek a bajnokságra koncentráltak. 

csomos_mixi_gyor_rally2.jpg Ettől függetlenül jó volt nyerni és jó volt a magyar közönség előtt autózni. Sohasem fogom elfelejteni a szurkolóknak, hogy amikor a legnehezebb helyzetben voltunk, akkor kitartottak mellettünk, nélkülük ez a győzelem sem születhetett volna meg.  

Tudatosan, pontosan versenyeztünk. Még számomra is meglepő, hogy mennyire türelmes lettem, nem erőltetem túl a kanyarokat, kivárok és a kellő pillanatban gyorsítok ki.

Örülök, hogy (Nagy) Ati is visszatért és élvezte a versenyzést. Most ünnepelünk egy kicsit, kifújjuk magunkat, de aztán teljes gőzzel a Rally Hungaryre készülünk.“  

Ha Csomós Mixi örült a győzelemnek, akkor Bán Viktorról elmondhatjuk, a fellegekben járt, hiszen gyerekkora óta arról álmodott, hogy egyszer magyar bajnoki futamot nyer, ami most megadatott neki.  csomos_mixi_gyor_rally1.jpg

„Régóta vártam erre a pillanatra, de el kell telnie pár napnak, hogy felfogjam, mi történt velünk – nevetett Vitya. – Nagyon jó verseny volt a Győr Rally, meglepő, de élvezetes pályákkal, és rengeteg szurkolóval. Óriási volt ekkora tömeg előtt versenyezni. 

Nem volt könnyű verseny, de Mixi Eb-rutinjának köszönhetően könnyedén kezelte, így sima hétvégénk volt. Amikor a városi gyorsaságira mentünk, láttuk, mennyien vannak, azt mondta, engem nem érdekel az eredmény, itt lefűzöm. Az volt az egyetlen gyorsasági, amit nem nyertünk meg, de mind a ketten élveztük. Remélem, a közönség is.

Örülök, hogy Nagy Ati visszatért és hogy visszakapta azt az érzést, amit a rallyban szeret. Cseh Viliéknél laktunk együtt, mind a két csapat, este Atival mindent átbeszéltünk. Jó volt ezt a sikert vele is megosztani.“ 

Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn Csomós Mixivel elszenvedett balesetük után most ült először versenyautóban, Cseh Vilmos mellett egy Skoda Fabia R5-ben. A visszatérés sikeres volt, hiszen a hetedik helyet szerezték meg, de nem is az eredmény volt a fontos, hanem hogy a céldobogón a régi Nagy Atit láthattuk. 

„Volt bennem félelem a verseny előtt, hogy tudom-e hozni a régi formámat, de most még a karom is libabőrös, annyira jól éreztem magam – nevetett Nagy Attila. – Nagy kő esett le a szívemről és hálás vagyok Cseh Vilinek, a csapatának és a családjának, hogy ebben segítettek.  

Korábban is találkoztunk már Vilivel, de most ismertük meg egymást igazán. Tudtam róla, hogy jó sofőr, hogy évente csak egy versenyen indul, már nem akarja megváltani a világot, de komolyan veszi a rallyt.  

Az első szakaszok után látszott rajta, hogy kisimul a vezetési stílusa és egyre jobban mentünk. Etapon pedig AC DC-t hallgattunk, úgyhogy tényleg jól éreztük magunkat. 

Örülök Mixi és Vitya győzelmének. 2016-ban fordult elő utoljára, hogy Mixi és én is indultunk egy versenyen, de nem ugyanabban az autóban ültünk. Ettől is tartottam egy kicsit, de ez is alaptalan volt. Őszintén tudtam örülni a sikerüknek. 

Nagyon fontos verseny volt nekem a Győr Rally, még hétfő reggel is ki tudnék ugrani a bőrömből örömömben. Köszönöm mindekinek, aki segített ebben!“

 csomos_mixi_gyor_rally4.jpg

A csapat együttműködő partnerei:

 

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém

 

Szólj hozzá! hozzászólás

Több évtizedes szünetet követően szeptember 8-10. között visszatér a hazai bajnokság az autógyártás fellegvárába, ugyanis megrendezik az I. Győr Rallye-t. A kétnapos győri versenyen 6 kategóriában összesen 136 páros áll rajthoz, köztük természetesen az idei bajnokságban jelenleg összetett második helyen álló Turán Frici és Farnadi Ági is a Volkswagen Polo GTI R5-tel.

Dr. Dézsi Csaba András városvezető örül, hogy hosszú idő után visszatér a városba az autósport, és bízik benne, hogy sok ember kilátogat majd az eseményre.

"Egy teljesen ingyenes, látványos rali versenyre számítunk, amelynek az egyik fénypontja a Széchenyi István Egyetem campusát, valamint a Dunakapu teret is érintő belvárosi gyorsasági szakasz lesz. A verseny megnyitóját, záróeseményét és a díjátadó ceremóniát is Győr főterén rendezik meg. Sokat kell dolgoznunk a következő időszakban azért, hogy egy sikeres, látványos és biztonságos rallye-t tudjunk rendezni Győr városában, ahol évtizedekkel korábban már több sikeres versenyt is lebonyolítottak. Természetesen, ha mindenki elégedett lesz, a jövőben hagyományt is teremtenénk az autóversennyel. Az MNASZ szerint Győr kiváló versenyhelyszín, remélhetőleg minden passzolni fog majd szeptember elején” - mondja a polgármester.

"A győri pályák kifejezetten izgalmasak, ugyanis három olyan szakasz is van, ahol eddig egyáltalán nem versenyeztem, ami új motivációt jelent. Örülök, hogy új gyorsaságikat dolgozhatunk fel, és, hogy egy városi szakasz is bekerült a programba. Győrhöz személyes emlékek is kötnek, ugyanis anno oda jártam főiskolára, valamint a ralis pályafutásom elején a Rábaringen is versenyeztem. A Győr Rallye azért is lesz különleges, mert a mentoráltam, Faltusz Dávid az édesapjával fog menni záró autóként, sőt Dávid a városi gyorsaságin részt is tud venni a junior mezőnyben, így a Turán Motorsportot két autó is képviseli majd hétvégén" - meséli Turán Frici.tm_1.jpg

"Engem is sok élmény köt Győr térségéhez. A nagyvelegi gyorsaságin anno mentem pilótaként, a cseszneki gyors közelében lakok, így ez a rész is ismerős, a Rábaringen pedig még versenyt is nyertem. Az Olaszfalu - Tés szakasz pedig népszerű kirándulóhelyek a Veszprém megyeiek körében. Győr belvárosába pedig ex-diákként látogatok vissza, ugyanis 2 éve végeztem az egyetemen. Mondhatjuk tehát, hogy ugyan új verseny lesz a Győr Rallye, de több ismerős pályával, érzelmi töltettel" - várja a hétvégét Farnadi Ági.

A versenyzőknek a pénteki nyitóceremóniát követően szombaton 6 gyorsasági szakaszt és több mint 62 versenykilométert, majd vasárnap 5 szakaszt és további 76 versenykilométert kell teljesíteniük. A Győr Rallye azért is különleges, mert ezen a versenyen akár bajnok is születhet az ORB értékelésben. Vincze Feriék ugyanis 33 ponttal vezetnek Turán Friciék előtt, így amennyiben Győrben két ponttal többet szereznek, mint a Turán-Farnadi kettős, akkor az idei bajnoki címet is megünnepelhetik a Városháza téren zajló célceremónián.

Forrás: Just Creative

Szólj hozzá! hozzászólás

A Barum Rallyn megszerzett Európa-bajnoki második helyezésük után először láthatják a szurkolók hazai pályán Csomós Miklóst és Bán Viktort a hétvégi Győr Rallyn. A jó híreknek ezzel azonban még nincs vége, hiszen Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila is visszatér, aki Cseh Vilmosnak fog navigálni. 

csomos_mixi_barumrally2023-1321.jpg

„Nagyon szerettük volna meghálálni a magyar szurkolóknak azt a sok kitartást és szeretetet, amit az idei Rally Európa-bajnokságon kaptunk tőlük, ezért nagyon kemény munka folyt a háttérben, hogy rajthoz állhassunk a Győr Rallyn. Tegnap (hétfőn) elhárult minden akadály, úgyhogy örömmel jelenthetjük be: Bán Viktorral ott leszünk – kezdte Csomós Mixi, a HM Academy versenyzője. 

Az Eb második hely után nagy az elvárás velünk szemben, én is, a csapatunk is ugyanúgy készülünk, mintha Eb-futamra mennénk, és ugyanolyan keményen fogunk harcolni is.“

csomos_mixi_mk_2023_08_17_barum_-391.jpg

A Győr Rally egyik legnagyobb kérdése Mixi navigátora volt. A Róma Rally óta Bán Viktor olvassa az itinert Csomós Mixinek és az Eb szezonzáró Rally Hungaryn is együtt fognak versenyezni. Ezért már csak a felkészülés és összeszokás miatt is fontos volt, hogy együtt induljanak. Bán Viktor azonban már év elején megállapodott Cseh Vilmossal, hogy a Győr Rallyn együtt versenyeznek. 

„Cseh Vili nagyon jó barátom, és tudom, hogy milyen fontos neki a hazai versenye – mondta Mixi. – Nem szerettem volna a terveit keresztülhúzni, és ha nem találtunk volna rá megoldást, akkor inkább én kerestem volna más navigátort. Ekkor merült fel, hogy ha már én kölcsönvettem Vili navigátorát, akkor ő kölcsönveszi az enyémet és Nagy Atival indulnak. 

Nagyon örülök, hogy Ati is igent mondott és a Kanári-szigeteki bukásunk után újra autóba ül. Hálás vagyok neki, hogy most is segített megoldást találni. Így tulajdonképpen két autóval is örömet tudunk okozni a szurkolóknak. Várunk mindenkit a hétvégén a Győr Rallyn.“

A szurkolók nem csak Mixi rajthoz állásának, de Nagy Attila visszatérésének is örülhetnek. 

csomos_mixi_081a0706.jpg

„Először is szeretném megköszönni azt a rengeteg támogatást, amit a Kanári-szigetek óta kaptam a szurkolóktól – mondta Nagy Attila. – Szükségem volt erre a pár hónapra, hogy mentálisan megerősödjek. Nem terveztem, hogy rajthoz állok a Győr Rallyn, az élet hozta így, de egyre jobban örülök neki. 

Az nem volt kérdés, hogy Mixi és Bán Vitya jó párost alkottak a Róma, a Veszprém és a Barum Rallyn is, és az sem kérdés, hogy ezt az összeszokottságukat nem szabad megtörni a Rally Hungary előtt sem. Ezért is vállaltam el, hogy az engem helyettesítő Bán Vityát helyettesítem. Cseh Vilit nagyon kedvelem, tudom, hogy fontos neki a hazai versenye és örülök, hogy a Mixi csapatnak és neki is tudok segíteni. 

Tegnap (hétfő) délután dőlt el, hogy megyünk, és bevallom, egy kicsit izgulok. A Róma és a Barum Rallyn is én készítettem a csapat menetrendjének tervét, úgyhogy ebből nem estem ki, de a pályabejárás megtervezését már régen csináltam. Általában két héttel a verseny előtt már mindennel képben vagyok, most pedig még éppen csak átfutottam a kiírást. Rettenetesen zavar, hogy nem látom át úgy a versenyt, ahogy ilyenkorra szeretném. 

csomos_mixi_cub_2895.jpg

Ahogy Vilit ismerem, jó hangulatú hétvégénk lesz. Most még izgulok, de amint elrajtolunk szerintem rendben lesz minden. Remélem, a szurkolóknak is sikerül egy kis örömet szerezni.“ 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém

 

Szólj hozzá! hozzászólás

Pályafutása legjobb eredményét érte el Csomós Mixi és Bán Viktor a rally Európa-bajnokság hetedik futamán, a Barum Rallyn. A HM Academy magyar párosa nagyon kiegyensúlyozott versenyzéssel szerezte meg a második helyet, ami Ferjáncz Attila és dr Tandari János 1987-es győzelme és ’88-as második helye után a legjobb magyar eredmény a híres cseh versenyen. 

0w5a9709.jpg

„Még mindig nem tudom felfogni, mi történt velünk – nevetett Csomós Mixi hétfő reggel. –  A Róma Rally előtt változtattam egy kicsit a vezetési stílusomon, már ott is érezhető volt, hogy magabiztosabb és gyorsabb lettem tőle, de igazán a Barum Rallyra állt össze minden. 

A péntek esti városi gyorsasági is jól sikerült, bár ott kellett egy kör, mire belerázódtam. Szombat reggel Slusovicén jöttünk egy harmadik időt, Katerinicét pedig megnyertük, ami után vezettük a versenyt.  0w5a9385.jpg

A negyedik gyorsasági, a 25 kilométeres Troják volt a vízválasztó. Ez egy nagyon nehéz pálya és úgy számoltam, hogyha csak 20–25 másodpercet kapunk, akkor az már nagyon jó. Az első körben 9 másodpercet kaptunk, a másodikban pedig 2,8-at. Akkor éreztem először, hogy meglehet a dobogó.“

Ami nem kis dolog a Barum Rallyn, hiszen itt volt a teljes Eb-mezőny, az Európa-bajnoki címvédő Efrén Llarénától kezdve, az idei Európa-bajnok Hayden Paddonon át, a magyar bajnokságból is jól ismert Mads Ostbergig. De a Barum Rallyn mindig a cseh versenyzők a legnagyobb ellenfelek, hiszen számukra ez az év legfontosabb versenye, és mindenki ezt akarja megnyerni.

081a8678.jpg Éppen ezért volt meglepő, hogy a Csomós–Bán kettős a Skoda Fabia Rally2 evóval a második helyen zárta az első teljes versenynapot, mindössze 14,9 másodperc hátrányban Jan Kopecky mögött. A Skoda gyári versenyzője 11-szer nyerte meg a Barum Rallyt, 2015 óta senki sem tudta őt legyőzni, a Skoda Fabia RS Rally2 fejlesztését pedig szinte kizárólag az ő segítségével végezte a gyár.  

„Úgy vágtunk neki a második napnak, hogy reális esélyünk van a dobogóra. Ez egyáltalán nem tett rám plusz terhet, ahogy mostanában mondani szokták, belekerültem egy flowba, ahol nagyon jó tempót tudtam autózni. 

Egy picit még lehetett volna gyorsabban is menni, de nem hiszem, hogy Kopeckyt meg tudtuk volna verni. Jobban ismeri az autót, mint bárki a világon és jobban ismeri ezeket a pályákat is, mint bárki. A másik cseh versenyzővel, Eric Caisszal is sokat beszélgettünk, az egyik szakasz után mondta, hogy itt lakik a szomszédban… 0w5a0437.jpg

Vasárnap csak arra akartunk figyelni, hogy a második helyet megtartsuk Simon Wagner előtt. Az első két gyorsaságin tudtuk növelni az előnyünket, így a nap végén már egy légüres térben autóztunk. Sokan mentek rá az erősgyorsasági pontokra, mi nem akartunk kockáztatni. Így is ötödikek lettünk, amivel szereztünk még egy Eb-pontot. De a lényeg, hogy megvan az első Eb-dobogónk. 

Másfél éve, amikor elkezdtük az Eb-programot, csak álmodni mertem ilyen eredményről. Nagyon sokat tanultunk, mondhatom, hogy az elmúlt 12 hónapban megjártunk minden mélységet. A csapatunk iszonyatosan sok munkát tett bele, hogy itt lehessünk, de ez az eredmény most mindenért kárpótolta őket.  

0w5a0065.jpg

Édesapám a csapat lelke, mindenkivel közölte, hogy most hazamegyünk és három napig ünneplünk, mindenki szánja rá az időt! 

Szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy kitartottak mellettünk, hogy most is velünk voltak. Ezúton is bocsánatot kérek tőlük, hogy most nem tudtam annyit találkozni velük. Iszonyú kemény versenyünk volt, az utolsó négy napban négy–öt órákat aludtunk, a végére nagyon elfáradtunk, de remélem, az eredmény őket is kárpótolta.“

Nem csak Csomós Mixinek, hanem navigátorának, Bán Viktornak is messze ez az Eb második helyezés volt a legjobb eredménye. Vitya egy kicsit más szemszögből élte meg a Barum Rallyt.  0w5a9424.jpg

„Először is óriási élmény volt – nevetett. – Most is iszonyú nagy volt a tempó. A Róma Rally után meséltem, mennyire fel kellett gyorsulnom az itiner diktálásával, de erre most még egy lapáttal rá kellett tennem. Nagyon nehéz gyorsaságik voltak, rettenetesen kellett koncentrálni, nem csak a pályákon, de egész nap is, hogy ne essünk ki a ritmusból. 

Vasárnap 5:30-kor indultunk, onnantól kezdve a célig éreztem a nyomást, hogy egy nagyon nagy eredmény kapujában állunk. Most tapasztaltam meg először, miért is olyan nehéz egy Eb vagy egy vb-futam. Emlékszem, hogy húsz éve néztem Kopeckyt a pálya széléről mint szurkoló, és akkor elképzelni sem tudtam volna, hogy egyszer mellette állhatok egy Eb-dobogón.  

Ahogy Mixi mondta, nem tudtunk annyit foglalkozni a szurkolókkal, mint szerettünk volna, de reggel óta olvasom az üzeneteket. Megdöbbentő, hogy mekkora örömet tudtunk szerezni nekik. Nyilván ezt az eredményt a csapat építette fel, én csak az utóbbi három versenyen csöppentem bele, de úgy érzem, a szurkolók engem is befogadtak. Csodálatos élmény volt ez a verseny, és még szerintem napok kellenek, hogy feldolgozzuk.“ 081a8780.jpg

Az idei rally Európa-bajnokságból már csak egy verseny van hátra, október 6–8-án Nyíregyháza központtal a Rally Hungary, amelyre a Csomós–Bán páros az egyik legnagyobb esélyesként érkezik. 

„Nagyon szeretnénk a Rally Hungaryn a győzelemért harcolni. Ennyivel tartozunk a szurkolóknak“ – ígérte Csomós Mixi.  

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém

Fotók: Béres Gábor/Rallye Dream Blog

Szólj hozzá! hozzászólás

 Az idei Budapest Rally pénteki rajtceremóniáját Salgótarján főterén rendezték meg és itt jelölték ki a szervízparkot is,tekintettel a közelben lévő mátrai gyorsaságikra.

A gyorsasági szakaszok össztávja 172,5 km volt, sajnos a nyárnak köszönhetően nagyon sokan távol maradtak a futamtól. Többen jelezték a szervezők felé, hogy sajnos ki kell hagyniuk a futamot. Ez jó tapasztalat lehet a jövőre nézve a szervezésben. Az indulók annál lelkesebben voltak. Mindenki örömmel vágott neki a várva várt aszfalt szakaszoknak a veszprémi autógyilkos murva futam után.jakab_norbert_feliratos.jpg

Első versenynapon a 8,5 km hosszú mátrakeresztesi gyorsaságit kellett teljesíteniük a versenyzőknek, ahol Szecsődi Kristóf a Fiesta WRC-vel az élre tört, őt 83 ezred másodpercre Görög Péter követte Hyundai i20 WRC-vel, a bajnokesélyes Dobos Dávid a harmadik helyre hozta be a Toyota Yaris WRC-t. Görög azonban a második gyorsasági szakaszon nagy tempónál eldobta az autóját így kiállni kényszerült a versenyből. A parádsasvári felfutón ismét Szecsődi remekelt. Őt Dobos követte majd Viczek Zsolt egy Hyundai i20 WRC-vel harmadik lett. Az első nap végére nem is változott a sorrend a WRC kategória elején. nagy_lorant_feliratos.jpg

Rally 2 kategóriában a már jól ismert top 6 pilóta vetekedett. Kiss Bálint és Bartók Vince mindössze 10,77 mp különbséggel követték egymást a nap végére. Hlavacsek István VW Golf R5-el a kategória 5. helyéről esett ki. Erdős Levente 3. helyen végzett az első nap, az 5. gyorsasági szakaszig együtt autózott Bálinttal és Vincével, de a 6. szakaszon megforgott. Nagy Lóránt 4-ként zárta az első napot. Ötödik és hatodik helyre Varga Bence és Tresó Dávid érkezett meg.

Rally 3 kategória élmenői között szombati napon Csicsely Attila elsőként ért be a szervízparkba, második helyen a már bajnok Berki Norbert és a harmadik Czikray Gábor lett. Az első napon erősen kezdett még Lóczi Kristóf és Tóth Patrik, de a nap végére már leszakadtak a kategóriatársaktól, mindketten hibáztak..

Rally 4 kategóriában Krcsmárik Péter, Gallovic Márió és Csicsely Pál domináltak. Elsó napon Mózes Máté autózott még dobogós helyeken, sajnos a 2. napon már nem tudott elindulni. absz-2.jpg

Második versenynap reggelén az Eger Rallyról már ismert Egerszalók - Tarnaszentmária embert és autót próbáló gyorsasági szakasza következett. Annak ellenére, hogy ismert gyorsaságiról van szó, 8 versenyző kényszerült feladni a küzdelmet. Köztük Szecsődi Kristóf az abszolút első helyről esett ki.

A Parádsasvári fordított pályán Dobos Dávid jött le elsőként. Az ölébe hulló első helyet végig tudta tartani, így megnyerte a Budapest Rally-t.

Dobos Dávid Toyota Yaris WRC: “Összességében az eredménynek nagyon örülök, bezsebeltem a 2. győzelmemet, viszont a sebességemmel nem vagyok elégedett. A semetin pályán nagyon lassan mentem, nem mertem gyorsabban, ebben még sokat kell fejlődni.Szerencsére most elég volt ennyi is.Gratulálok mindenkinek és köszönjük a szervezést! Külön gratula azoknak akiknek sikerült ebben a fordulóban biztosítani és megnyerni a bajnoki címüket!”

Viczek Zsolt Hyundai i20 Coupe WRC:“Nem vagyok elégedett, bár a pozícióm nem ezt mutatja. Lehetett volna bevállalósabban is közlekedni, de a szűk és gyors pályákon most csak ennyire telt.

Egy megforgás sikerült a 4. szakaszon, de alapvetően tiszta versenyem volt. Gratulálok minden célba érőnek!”

Rally 1 végső sorrend:
1. Dobos Dávid Toyota Yaris WRC 2018 88:30.554 00.000 00.000
2. Viczek Zsolt Hyundai i20 WRC 2021 90:04.775 1:34.221 1:34.221
3. Jakab Norbert Hyundai i20 WRC 2020 94:52.367 4:47.593 6:21.814
4. Kranauer Győző Ford Fiesta WRC 2019 104:20.764 9:28.397 15:50.210
5. Jakus Mihály Hyundai i20 WRC 2020 110:42.906 6:22.142 22:12.352
6. Harcos Csaba Citroen C3 WRC 2017 115:16.048 4:33.143 26:45.494

rally2-2.jpg

A Rally 2 kategória bajnoka Kiss Bálint magabiztos tempót diktálva ismét a dobogó első helyét zsebelhette be. Második Nagy Lóránt harmadik Varga Bence lett végül.
KissBálint Skoda Fabia R5 evo: “Én annak örülök leginkább, hogy célba értem, elég sok dolog próbált ebben akadályozni. Kezdve azzal, hogy amikor hétvégén fel akartam szerelni a kormányomat, tőből letört az egyik leszorítója, úgyhogy elég bizonytalan volt onnantól a kormányzás. Gyakorolni egyáltalán nem tudtam a legutolsó verseny óta, szóval inkább csak a verseny teljesítésére próbáltam koncentrálni. Ennek ellenére próbáltam tempósan menni, viszont ez nem igazán akart sikerülni, és néhány kisebb-nagyobb hibának köszönhetően azért bőven sikerült is hagyni benne. Aztán a második napon valamelyik Uhorna után még egy “runtime errorral” is találkoztam, ott azt hittem vége is van, de szerencsére addigra már be lett írva az időm, így tudtam folytatni. Összességében nagyon nem vagyok elégedett, de mostanában úgy tűnik ennyit tudok kihozni magamból.”


Nagy Lóránt Skoda Fabia R5 evo: “A murva futamok után fellendülés volt vissza térni aszfaltra! Az első nap számomra ismeretlenebb szakaszai után a második napon már sokkal otthonosabban mozogtam ez a
tempón is látszott egyenlőre meg fix végeredmény nincs de a pódium mar biztos !
Köszönöm a szervezést!”


Szőcs Attila BMW M3 E30 GrA: “Én azt sajnálom, hogy elég sokan távol maradtak ettől a futamtól. Beköszöntött a nyár és sokan elutaztak. Sok visszajelzést kaptam, hogy nem tudnak elindulni ezen a futamon, de azért így is jó csaták alakultak ki minden kategóriában. Gratulálok minden célba érkezőnek!”

Rally 2 kategória végeredménye:

1. Kiss Bálint Skoda Fabia R5 evo 90:14.039 00.000 00.000
2. Nagy Lóránt Skoda Fabia R5 evo 91:28.929 1:14.889 1:14.889
3. Varga Bence Skoda Fabia R5 evo 91:44.867 15.938 1:30.827
4. Tresó Dávid Citroen C3 R5 93:52.933 2:08.066 3:38.894
5. Szőcs Attila BMW M3 E30 GrpA 101:38.514 7:45.581 11:24.475
6. Pókay Kristóf Skoda Fabia R5 evo 106:42.255 5:03.741 16:28.216

Rally 3 kategória bajnoka a hibátlan, folyamatos első helyeket hozó Berki Norbert, most sem hazudtolta meg önmagát a dobogó legfelső lépcsőjével bizonyítva a sikersorozatot.
A második helyre a veterán Czikray Gábor hozta be a Fiestát, míg a harmadik Tarnóczi Levente lett.
Czikray Gábor Ford Fiesta Rally3: “Hosszú és ismét egy nehéz versenyen vagyunk túl, az 1. napon Uhornán volt egy megforgásom, ezt leszámítva minden jól alakult. A 2. napon is sikerült egy jó ritmust felvenni, itt Komarovon volt egy forgás, de szerencsére nem vesztettem sok időt. Aztán következett az utolsó kör Semetinen, már itt is voltak vezetői hibák, majd az ezt követő Uhornán elkapott a hév és a lejtős részen sikerült beesnem, a nézőknek kellett kiszedniük 1 perc bent maradt, de a végeredményt szerencsére nem befolyásolta. Csicsely Ati kiesésével 2. lettem a végén, amire azért nem számítottam. Az már csak hab a tortán, hogy volt egy-két szakasz ahol tudtam tartani a lépést az élmezőnnyel Köszi a versenyt a szervezőknek, a versenyzőtársaknak pedig gratulálok!”


Tarnóczi Levente:
“Jó verseny volt számomra. Életem első dobogója és nem gondoltam volna, hogy egy ilyen neves és nehéz versenyen jön össze. A felkészülésre most jobban odafigyeltem , mivel én úgy gyakorlok hogy az itiner közzététele után egyből nézem a belső felvételeket így meg lehet tanulni a pályát. A tótújfalui illetve az egerszalóki pályát jobban néztem, a többivel tisztába voltam. A verseny előtt 2 nappal letréningeztem a pályákat (szigorúan 2x). Majd nekivágtam a versenynek. Az elején láttam hogy hellyel-közzel tudom tartani a tempót az élmezőnnyel de aztán az első leg végére visszaestem. Majd a második leg-nél már jobb tempót találtam de utána szinte elérhetetlen volt a második helyet megcsípnem (Ciko-t , innen is gratulálok) így beosztottam a végére az előnyömet és még próbálkoztam pár szakaszon de az utolsó 2 szakasz csak a nézőknek ment. Ezúttal is szeretnék gratulálni Berki Norbinak az eszméletlen tempójához és szerepléséhez, abszolút megérdemelt. És a többieknek is gratulálok , kövi fordulón találkozunk!”rally3-2.jpg

Rally 3 kategória végeredménye:
1. Berki Norbert Ford Fiesta Rally3 97:10.739 00.000 00.000
2. Czikray Gábor Ford Fiesta Rally3 99:21.189 2:10.451 2:10.451
3. Tarnóczi Levente Ford Fiesta Rally3 100:55.818 1:34.628 3:45.079
4. Rékasi János Ford Fiesta Rally3 103:30.384 2:34.566 6:19.645
5. Dancs István András Ford Fiesta Rally3 103:55.264 24.880 6:44.525
6. Pacsuta Attila Ford Fiesta Rally3 106:03.070 2:07.807 8:52.331

Rally 4 kategóriában Krcsmárik Péter magabiztos vezetéssel biztosította magának az első helyet, míg mögötte felcserélődött a két versenyző. Csicsely egy balul elsült fordulásnál lecsúszott az útról, vissza lépve a harmadik pozícióra, így Gallovic feljött a második helyre.
Krcsmárik Péter Ford Fiesta Rally4: “Az első 3 fordulón sajnos nem volt alkalmam indulni, majd a negyedik, ötödik elég szenvedős volt, el is dobtam párszor a gépet, nem az én világom a murva. Tűkön ülve vártam, hogy mikor megyünk végre aszfalton, és nagy meglepetésemre a Budapest Rallyn nagyobb hiba nélkül végigmentem, sikerült is a Rally4 első helyet bezsebelni, amire abszolút nem számítottam. Gratula mindenkinek, és köszi a szervezést, nagyon jó volt!”
Handa Miklós Peugeot 208 Rally4: “A veszprémi nullázás utàn, ahol technikai hiba miatt nem tudtunk rajthoz àllni, nem nagy reményekkel vártuk ezt a versenyt. Úgy érzem számomra ettől nem volt most több ebben, viszont, amit vártam sikerült teljesíteni magamhoz képest az új beállításoknak köszönhetően. A szakaszok tetszettek szinte hiba mentesen lejöttünk mindenhonnan. Gratulálok mindenkinek és köszönöm a szervezőknek.”rally4-2.jpg

Rally 4 kategória végeredménye:
1. Krcsmárik Péter Ford Fiesta Rally4 99:02.612 00.000 00.000
2. Gallovic Márió Ford Fiesta R2 99:43.359 40.747 40.747
3. Csicsely Pál Peugeot 208 Rally4 100:12.443 29.084 1:09.832
4. Kovács Ákos Szabolcs Ford Fiesta Rally4 104:19.240 4:06.796 5:16.628
5. Handa Miklós Peugeot 208 Rally4 112:26.076 8:06.837 13:23.465
6. Sebök Dezső Ford Fiesta Rally4 116:01.966 3:35.889 16:59.354

A Budapest Rally összetett végeredménye:
1. Dobos Dávid Toyota Yaris WRC 2018 88:30.554 00.000 00.000
2. Viczek Zsolt Hyundai i20 WRC 2021 90:04.775 1:34.221 1:34.221
3. Kiss Bálint Skoda Fabia R5 evo 90:14.039 09.265 1:43.485
4. Nagy Lóránt Skoda Fabia R5 evo 91:28.929 1:14.889 2:58.375
5. Varga Bence Skoda Fabia R5 evo 91:44.867 15.938 3:14.313
6. Tresó Dávid Citroen C3 R5 93:52.933 2:08.066 5:22.379

Minden célba érőnek gratulálunk!
Augusztus 7-13 között a Pécs Rally-val folytatjuk, melynek pályaajánlója már elérhető a
bajnokság honlapján.
írta: ChrisX

A bajnokság honlapja: www.virtualrally.blog
A bajnokság pontállása: rallysimfans.hu/bajnoki_ponttabla
A bajnokság versenyirodája: MVRB Discord csatorna
Köszönjük támogatóinknak, hogy segítik bajnokságunkat!

Szólj hozzá! hozzászólás

Közel kéthónapos kihagyás után új autóval és új navigátorral, a Róma Rallyn tér vissza Csomós Mixi a rally Európa-bajnokságra. A Kanári-szigetek Rallyn megsérült autó újjáépítéséhez a szurkolók is jelentős segítséget nyújtottak, hiszen a Skoda Fabia Rally2 evo új karosszériáját teljes egészében közösségi finanszírozásból vásárolta meg a csapat. Ezt szeretnék meghálálni azzal, hogy a július 28–30-i Róma Rallyt követő héten rajthoz állnak a HUMDA Országos Rally Bajnokság negyedik futamán, a Veszprém Rallyn is.

„Először is szeretném megköszönni minden szurkolónak, barátnak, ismerősnek, hogy mellettünk álltak az elmúlt két hónapban – mondta Csomós Mixi. – Atival (Nagy Attila) nagyon sok támogatást kaptunk akár mentálisan, akár anyagilag is.  dsc07338.jpg

Nehéz szavakat találni arra, hogy kerekeken 900 szurkolónk vett részt a közösségi finanszírozásban, és gyűjtöttek a csapatunk számára annyi pénzt, amiből tudtunk venni egy új Skoda Fabia Rally2 evo karosszériát. Nem tudunk elég hálásak lenni ezért: Köszönjünk!

Szintén köszönetet kell mondanom a támogatóinknak, akik nélkül nem tudtuk volna újjáépíteni az autót. A Kanári-szigeteken nem végeztünk félmunkát, a karosszéria mellett a motort, a váltót és a hajtást is cserélni kellett, így szinte teljesen új autóval állunk rajthoz a Róma Rallyn.“ 

Teszt a Rabócsiringen 

„Édesapám, Csomós Miklós és Mityu (Kiss-Tóth Miklós) éjjel-nappal dolgoztak az autón, ami a profizmusuknak köszönhetően újra tökéletes állapotban van. A kardántengely kivételével minden alkatrészt sikerült beszerezni a Skoda Motorsporttól, kardánt pedig egy magyar csapattól kaptuk kölcsön. Kedden (július 18-án) próbálhattuk ki először a Skodát a RabócsiRingen, ahol ötven kilométert mentem vele. Egy újonnan épített autó shakedown tesztjéhez ennyi kell, illetve én is vissza tudtam egy kicsit rázódni.“ 
dsc07312.jpg

Bán Viktor az új navigátor

„Ati (Nagy Attila) a balesetünk után egy kis időt kért, ott lesz velünk minden versenyen, hiszen elengedhetetlen része a csapatunknak. Atival közösen álmodtuk meg a rally pályafutásunkat és közösen építettük fel, nem is tudnám elképzelni nélküle a versenyzést. A Róma és a Veszprém Rallyra Bán Viktort kértük fel, aki nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik, nagyon jó navigátornak tartom és biztos vagyok benne, hogy hozzá tud tenni a csapatunkhoz. Vitya pedig örömmel vállalt a felkérést.“ dsc07305.jpg

Róma Rally és Veszprém Rally két hét alatt 

„Három Eb-futamot (Lengyel, Liepaja és Skandináv Rally) hagytunk ki. Nagyon szerettünk volna a Róma Rallyn visszatérni, ezért is volt fontos, hogy minél hamarabb elkészüljön az autó. Mivel ebben a szurkolók is jelentős szerepet vállaltak, ezért döntöttünk úgy, hogy a Veszprém Rallyn is rajthoz állunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy két hét alatt két versenyen kell részt vennünk, ami logisztikailag nem könnyű feladat, de az egész csapat nevében mondhatom, hogy ezt a kihívást most a legnagyobb örömmel vállaljuk.

Köszönjük mégegyszer mindenkinek aki az elmúlt két hónapban mellettünk állt és segítette a visszatérésünket, nagyon szeretnénk ezt jó szerepléssel meghálálni a Róma és a Veszprém Rallyn is.“ 

A csapat együttműködő partnerei:HM Academy, Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft 

Szólj hozzá! hozzászólás

A veszprémi versennyel ötödik állomásához érkezett a Magyar Virtuális Rally Bajnokság.

A hosszú, dobálós murva gyorsaságikról híres versenyre két hétnyi felkészülési idő volt a rendezők jóvoltából. A 99 km össztávú versenyhez kedvező időjárási körülmények párosultak.  

Első nap, az egyetlen szakasz, jutaspusztai prológ rajtjához murva gumival sorakozhattak fel a versenyzők, annak ellenére, hogy a szakasz 80%-a aszfalt volt. A vegyes, mindössze 3 km hosszú gyorsasági szakaszt Hajdó László nyerte 1 perc 58,9 mp-es idővel, őt követte a márkatárs szintén Yaris WRC-t hajtó Dobos Dávid 0,1 mp-es lemaradással. 

Érdekességképpen, egyedül ők ketten voltak 2 percen belül a prológon és ők ketten lettek a Veszprém Rally dobogós első két helyezettje is a végelszámolásban.

A második nap első gyorsasági dobogós helyezéseibe Kovács Marcell szólt bele szintén Toyota WRC-vel, amivel át is vette a vezetést. Őt, a nagy visszatérő Lámer Zoltán követte a 2019-es Ford Fiesta WRC-vel. Marcell csak a szombati 3. gyorsaságin tudta még tartani az első helyét aztán kiállni kényszerült a versenyből. A nap végére jócskán megtizedelődött a mezőny.

25 versenyző adta fel végleg vagy a super-rally szabálynak köszönhetően, de komoly büntető percekkel másnap folytatni tudta a versenyt.

A 2. nap abszolút eredménye a következőként alakult: Dobos Dávid (WRC), Lámer Zoltán (WRC), Hajdó László (WRC), Kiss Bálint (R5), Viczek Zsolt (WRC) és Tóth Zoltán (R5).

A rally 2 kategória top pilótái számos WRC pilótát maguk mögé utasítva bizonyítják azt, hogy a technikai fölény messze nem elegendő az eredményes versenyzéshez. Az idő eredményekből is látható, hogy két Skoda Fabia R5-öt hajtó versenyző is ott tud lenni az első hatban a WRC-k között. Nem mellesleg Kiss Bálint a futamon nyújtott teljesítményének köszönhetően átvette a vezetést a bajnokságban! 

Harmadik nap a 0-Pont-Kőröshegy 12 km-es gyorsasági szakasszal folytatódott az embert és gépet is megpróbáló megmérettetés. Szecsődi Kristóf Ford Fiesta WRC-vel nyerte ezt a gyorsaságit, őt Hajdó László és Kiss Bálint követte. Lámer Zoltán sokáig tartotta magát de lassan visszább csúszott a második helyről majd az utolsó gyorsaságin egy bukást követően kiállni kényszerült. mvrb_05_veszprem_balint2.jpg

Dobos végig biztosította első helyét, Hajdó kisebb adok kapok után behozta az autót a második helyre. Harmadik a kategóriában végül Szecsődi Kristóf lett majd a sorban Viczek Zsolt követte.

  Rally 1 kategóriában, eddig bajnokságot vezető Görög Péter idő előtt bucsúzott a futamtól, ez most nem az ő versenye volt. Dobos Dávid az előző futam gyorsaságát át tudta menteni, olyannyira, hogy első futamgyőzelmét ünnepelhette a végén. 

Dobos Dávid a következőképpen kommentálta a versenyt:

“Érdekes futam volt. Erre semmiféleképp nem számítottam, de nagyon örülök neki. 

Köszönjük a szervezést! Gratula mindenkinek!”

 Kovács Marcell az 5. szakaszon, vezető pozícióból szállt ki a harcból. Lámer Zoltán is nagyon jó tempót diktált, a 3. nap viszont mintha nehézségei lettek volna, kissé visszaesett, végül az utolsó szakaszon dobta el a Ford WRC-t, ezzel lecsúszott a dobogóról. Vele ellentétben pont, hogy az utolsó nap kapott erőre Szecsődi Kristóf, olyannyira, hogy 4 szakaszt is a leggyorsabban teljesített. Ennek köszönhetően a dobogó 3. fokára állhatott fel.

Rally 1 végső sorrend:

1.

Dobos Dávid

Toyota Yaris WRC 2018

54:27.167

00.000

00.000

2.

Hajdó László

Toyota Yaris WRC 2018

55:21.988

54.821

54.821

3.

Szecsődi Kristóf

Ford Fiesta WRC 2019

57:14.396

1:52.408

2:47.229

4.

Viczek Zsolt

Hyundai i20 WRC 2021

57:27.301

12.905

3:00.134

5.

Lámer Zoltán

Ford Fiesta WRC 2019

58:57.783

1:30.481

4:30.616

6.

Kranauer Győző

Ford Fiesta WRC 2019

62:38.155

3:40.372

8:10.988

 dobos2b.jpg

Rally 2 -ben Erdős Levente nyerte az első szakaszt, a prológot, de másnap az első szakaszon összetörte az R5-ös Hyundai-t. 

Kiss Bálint , Tóth Zoltán és Varga Bence dominálták a dobogót kisebb nagyobb hibázásokkal. 

A kategória negyedik helyről Hlavacsek már nem tudta folytatni a napot műszaki hiba miatt. A 2. nap végére a Skodások hegemóniáját viszont Orbán Máté törte meg a Citroen C3 R5-el. 

Rally 2 kategória végeredménye:

1.

Kiss Bálint

Skoda Fabia R5 evo

55:51.570

00.000

00.000

2.

Tóth Zoltán

Skoda Fabia R5 evo

56:59.341

1:07.771

1:07.771

3.

Orbán Máté

Citroen C3 R5

57:20.684

21.342

1:29.114

4.

Varga Bence

Skoda Fabia R5 evo

57:28.647

07.963

1:37.077

5.

Cservári Zoltán

VW Polo GTI R5

58:32.675

1:04.028

2:41.105

6.

Bartók Vince

VW Polo GTI R5

58:44.208

11.533

2:52.638

 

mate_veszprem2.jpgRally 3 a Ford Fiestások kategóriája elég népes mezőny. Láthatóan ezen a versenyen 17-en álltak rajthoz azonos technikai feltételek mellett. A verseny elejétől fogva Berki Norbert hozta elsőként a célba autóját kiegyensúlyozott, precíz vezetéssel. A második helyre Tóth Patrik futott be. A harmadik helyért volt némi harc Lóczi Kristóf és Csicsely Attila között ami végül is Csicsely javára dőlt el. Őket Szabó Gábor és Nyilas Mihály követte. 

Rally 3 kategória végeredménye: 

1.

Berki Norbert

Ford Fiesta Rally3

39:38.237

00.000

00.000

2.

Tóth Patrik

Ford Fiesta Rally3

39:54.841

16.605

16.605

3.

Csicsely Attila

Ford Fiesta Rally3

40:26.594

31.752

48.357

4.

Lóczi Kristóf

Ford Fiesta Rally3

40:31.191

04.597

52.954

5.

Szabó Gábor

Ford Fiesta Rally3

41:12.913

41.723

1:34.677

6.

Csicsman Krisztián

Ford Fiesta Rally3

42:33.730

1:20.817

2:55.493

 

Rally 4 kategóriát Csicsely Pál precíz és konzisztens vezetésének köszönhetően megnyerte második helyre Gallovic Mario hozta be az autóját Kovács Ákos Pedig felálhatott a dobogó harmadik lépcsőjére. 

Rally 4 kategória végeredménye:

1.

Csicsely Pál

Peugeot 208 Rally4

63:41.644

00.000

00.000

2.

Gallovic Márió

Peugeot 208 R2

65:25.081

1:43.437

1:43.437

3.

Kovács Ákos Szabolcs

Ford Fiesta Rally4

66:18.653

53.572

2:37.009

4.

Tratyik Miklós Dániel

Ford Fiesta Rally4

69:18.566

2:59.913

5:36.922

5.

Pintér Roland

Ford Fiesta Rally4

73:36.771

4:18.205

9:55.127

6.

Nagy István

Renault Clio Rally4

74:47.644

1:10.873

11:05.100

 
peugeot_208_rally4_banov_2b.jpg

A Veszprém rally összetett végeredménye:

1.

Dobos Dávid

Toyota Yaris WRC 2018

54:27.167

00.000

00.000

2.

Hajdó László

Toyota Yaris WRC 2018

55:21.988

54.821

54.821

3.

Kiss Bálint

Skoda Fabia R5 evo

55:51.570

29.582

1:24.403

4.

Tóth Zoltán

Skoda Fabia R5 evo

56:59.341

1:07.771

2:32.174

5.

Szecsődi Kristóf

Ford Fiesta WRC 2019

57:14.396

15.055

2:47.229

6.

Orbán Máté

Citroen C3 R5

57:20.684

06.288

2:53.517

 

Minden célba érőnek gratulálunk! 

Július 3-9 között visszatérünk az aszfaltra, a Budapest Rally-val folytatjuk.

                                                                                                                                 írta: ChrisX

A bajnokság honlapja: www.virtualrally.blog 

A bajnokság pontállása: rallysimfans.hu/bajnoki_ponttabla

A bajnokság versenyirodája: MVRB Discord csatorna

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítik bajnokságunkat!

Szólj hozzá! hozzászólás

I. SMARTZILLA Magyar Bajnokság - Szombathely Rally 

Az idei MVRB bajnokság negyedik fordulóját Szombathelyen rendezték meg. A tempós murvás pályák nem okoztak túl nagy meglepetést a versenyzőknek. A rendezőknek köszönhetően jól ismert szakaszokon mérhette össze tudását régi és új versenyző a 105,2 km össztávú rally-n. Ezúttal az időjárás is kegyes volt hozzánk.  sipos_akos.jpg

Az első, dozmati gyorsasági szakaszon az abszolút kategória elején 6 WRC vívott ádáz csatát a pozíciókért, a legerősebben kezdett Szecsődi Kristóf, utána Sipos Ákos de ott volt Hajdó László, és a régi visszatérő futam győztes esélyes Nyilas Misi, valamint Görög Péter és Szekeres Gábor is az élmezőnyben. Sipos Ákos eddig R5 kategóriában versenyzett, most először versenyzett éles körülmények között WRC-vel, mondhatjuk jól sikerült a debütálás. A gersekaráti szakasz után kissé átrendeződtek a sorok a vágásokért járó büntető másodpercek kiosztása következtében. Így a Rally 2 kategóriás versenyzők is beleszólást nyertek az első hat pozícióba. Szecsődi és Szekeres, mindketten a negyedik gyorsaságin végzetes hibát vétettek, így feladni kényszerültek a versenyt. Hajdó átvette a vezetést de a hatodik Egyházasrádóc-on eldobta a vasat és kiállt a versenyből. 

kovacs_akos_szabolcs.jpg

A nap végére rendeződtek a sorok, így az abszolút első hat sorrendje a következőként alakult: Sipos Ákos, Görög Péter, Nyilas Mihály, Kiss Bálint, Orbán Máté és Viczek Zsolt. Bálint mellett, Máté gyorsasága is kellemes meglepetés volt.

Vasárnap mindössze hat gyorsasági várt a versenyzőkre. Sokan akik előző nap kiestek és a 60 perces szervízparkban össze tudták kalapálni, drótozni az autójukat a super-rally szabálynak megfelelően tovább tudtak menni. 

A gyors pályák tovább szedték az áldozataikat. A vasárnapi horvátzsidányi gyorson 5 versenyző, a második Acsád-Szelestén 18 versenyző kényszerült feladni a küzdelmet. 

A végelszámolásban az abszolút kategória nem változott sokat a szombati naphoz képest. 

Sipos megtartotta első helyét, őt a bajnokság éllovasa Görög Péter követte. Kisebb adok kapok alakult ki Nyilas Misi és az R5-ös Fabiát hajtó Kiss Bálint között ahol Kiss bizonyult jobbnak a megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően. Az 5. és 6. helyen nem történt változás.

 

Rally 1 sorrend:

1.

Sipos Ákos

Hyundai i20 WRC 2021

58:57.251

00.000

00.000

2.

Görög Péter

Hyundai i20 WRC 2020

60:04.907

1:07.656

1:07.656

3.

Nyilas Mihály

Hyundai i20 WRC 2020

60:49.143

44.236

1:51.892

4.

Viczek Zsolt

Hyundai i20 WRC 2021

61:04.308

15.166

2:07.057

5.

Dobos Dávid

Toyota Yaris WRC 2018

61:08.375

04.066

2:11.124

6.

Harcos Csaba

Citroen C3 WRC 2017

62:57.767

1:49.393

4:00.516

 

A Rally 2-es kategóriában versenyző Kiss Bálint stabil, kiegyensúlyozott vezetéssel hozta Skodáját az első helyre. Utána Orbán Máté Citroennel és Varga Bence következett szintén Fabia evo-val. Régi visszatérő Bobák Norbi a kategória 8. helyre hozta be az N-es Subarut. Tóth Zoltán a 4., Bartók Vince az 5. gyorsasági szakaszig tudott küzdeni a dobogós pozícióért, de mindketten hibáztak.

Rally 2 kategória végeredmény:

1.

Kiss Bálint

Skoda Fabia R5 evo

60:20.642

00.000

00.000

2.

Orbán Máté

Citroen C3 R5

60:57.955

37.313

37.313

3.

Varga Bence

Skoda Fabia R5 evo

61:39.847

41.892

1:19.205

4.

Tóth Zoltán

Skoda Fabia R5 evo

61:56.084

16.237

1:35.442

5.

Hidegkuti Balázs

Skoda Fabia R5 evo

62:27.790

31.706

2:07.149

6.

Tresó Dávid

Ford Fiesta Rally2

62:46.968

19.178

2:26.327

 Rally 3 végeredmény:

Lóczi Kristóf a 3. helyről csúszott le az árokba a 4. gyorson, míg Csicsely Attila a biztos első helyet dobta el magától a 9. szakaszon. Berki Norbert zsínorban, a negyedik futamot nyerte így 77 pontos előnyre tett szert. Mögötte Tóth Patrik és Dancs István András vívott nagy küzdelmet a 2. helyért. Őket követte Szabó Gábor és Czikray Gábor.

Rally 3 kategória végeredmény:

1.

Berki Norbert

Ford Fiesta Rally3

63:44.040

00.000

00.000

2.

Tóth Patrik

Ford Fiesta Rally3

65:39.950

1:55.910

1:55.910

3.

Dancs István András

Ford Fiesta Rally3

65:44.333

04.383

2:00.292

4.

Szabó Gábor

Ford Fiesta Rally3

66:11.489

27.156

2:27.449

5.

Czikray Gábor

Ford Fiesta Rally3

67:01.183

49.694

3:17.143

6.

Varga Soma

Ford Fiesta Rally3

68:17.762

1:16.579

4:33.722

Rally 4 végeredmény:

Cservári Zoltán az első napon, Mózes Máté a verseny vége előtt hibázott, így ők kiszálltak az élről. Kovács Ákos Szabolcs futamról futamra gyorsul, most 8 gyorsaságit nyert, amivel be is biztosította a futam győzelmet. Mögötte kissé leszakadva Csicsely Pál és Gallovic Márió ért be, utóbbit sajnos szabályszegésért kizárták, amit utólag ugyan igazolt, de a határidő miatt nem lehetett visszavonni. Őket követte jócskán leszakadva Pintér Roland, aki így az előkelő 3. helyre ugrott fel. 

Rally 4 kategória végeredmény:

1.

Kovács Ákos Szabolcs

Ford Fiesta Rally4

67:35.831

00.000

00.000

2.

Csicsely Pál

Peugeot 208 Rally4

68:42.290

3:11.722

3:11.722

3.

Roland Pintér

Ford Fiesta Rally4

74:25.594

5:43.304

6:49.763

4.

Krcsmárik Péter

Peugeot 208 R2

76:01.740

1:36.146

8:25.909

5.

Mózes Máté

Ford Fiesta Rally3

77:44.073

1:42.333

10:08.242

6.

Sebök Dezső

Ford Fiesta Rally3

78:40.075

56.002

11:04.244

 

Abszolút végeredmény:

1.

Sipos Ákos

Hyundai i20 WRC 2021

58:57.251

00.000

00.000

2.

Görög Péter

Hyundai i20 WRC 2020

60:04.907

1:07.656

1:07.656

3.

Kiss Bálint

Skoda Fabia R5 evo

60:20.642

15.735

1:23.391

4.

Nyilas Mihály

Hyundai i20 WRC 2020

60:49.143

28.501

1:51.892

5.

Orbán Máté

Citroen C3 R5

60:57.955

08.812

2:00.704

6.

Viczek Zsolt

Hyundai i20 WRC 2021

61:04.308

06.353

2:07.057

  kiss_balint.jpg

Minden célba érőnek gratulálunk! 

Június 5-11 között az utolsó murva futammal folytatódik a bajnokság, a veszprémi ralival.

 írta: ChrisX

A bajnokság honlapja: www.virtualrally.blog 

A bajnokság pontállása: rallysimfans.hu/bajnoki_ponttabla

A bajnokság versenyirodája: MVRB Discord csatorna

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítik bajnokságunkat!

Szólj hozzá! hozzászólás

Rallye Dream...

Raliról mindenkinek, kicsit másképp, és ha minden jól alakul belülről is.

Rallye Dream a Facebook-on

Hirdetés

 

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (22) andreas mikkelsen (14) audi (15) baz (14) biztonság (16) budapest rallye (10) bükfürdő (12) bútor robi (18) citroen (53) Citroen (14) colin mcrae (21) crash (34) Csucsu (13) Dakar (16) Dakar-rali (18) dani sordo (35) deutschland rally (17) ds3 wrc (49) eger rallye (23) erc (34) ERC (25) fiesta (54) finn rali (27) Ford (16) ford (92) ford fiesta (26) fotópályázat (20) gr.b (26) herczig norbi (19) hirvonen (46) historic (46) hőskor (24) Hyundai (11) Hyundai Shell World Rally Team (12) i20 (12) irc (53) kassa (10) kazár (19) ken block (11) ki mikor hol mivel (10) Kubica (18) külföldi (40) lada (16) lancia (11) latvala (55) lukács csucsu (10) Lukács Kornél (12) mads østberg (11) magazin (36) magyar (39) mecsek (10) mecsek rallye (56) mediabox (37) médiabox (68) miblog (17) mikkelsen (11) mikulás (28) mikulas rallye (22) mikulás rallye (14) mini wrc (27) miskolc (17) mnasz (17) monte (20) monte carlo (13) murva (13) nap képe (27) nasser al attiyah (12) nászer el attija (11) neuville (18) onboard (22) ORB (18) orb (179) ott tanak (10) petter solberg (37) peugeot (10) polo r wrc (49) r5 (13) RAC rally (14) ralisprint (22) rally (11) rallye évkönyv (15) ranga peti (11) robert kubica (10) rte (15) s2000 (13) sajtóközlemény (42) seb loeb (62) seb ogier (66) skoda (18) sprint (43) subaru (21) suzuki (10) swedish rally (13) szilveszter rallye (21) színes (12) szőke tamás (13) születésnap (11) teszt (47) Turán Frici (13) turán frici (129) turán motorsport (11) vargagixxxer (13) veszprém (22) video (421) videó (30) vitaposzt (13) Volkswagen Motorsport (10) VW (10) vw motorsport (16) wicoka (27) wrc (277) WRC (24) WRC2 (11) Zsiros Gabi (12) zsiros gábor (122)

racingdream feed

Nincs megjeleníthető elem

jajjdecsunya feed

Nincs megjeleníthető elem

HTML doboz

süti beállítások módosítása